‘Floor heeft geen kinderen, kan zij die dienst niet oplossen?’ – Top 10 roosterergernissen in de zorg

rooster-ergernissen-zorg-verpleegkundige

Ik durf te gokken dat de meeste fricties tussen collega’s in de zorg over het rooster gaan. Hoe kan het ook anders? De huidige personeelstekorten kun je met gemak een zorgcrisis noemen. Ergernissen genoeg! Ik heb mijn top 10 voor jullie op een rijtje gezet:

10) Verstoring van je vakantie

Lig je net languit op de bank met een wijntje, belt je werkgever dat er een dienst is die ze écht niet opgelost krijgen. Of je zo lief wilt zijn om in je vakantie toch nog een dagdienst te komen draaien, eentje maar? Is jou dit ook al meerdere keren overkomen?

9) De stagiaire in het diepe gooien

Ik ken geen zorginstelling waar ze het personeelstekort niet af en toe met stagiaires opvullen. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat je het zelfstandig kan’, wordt er vaak tegen hen gezegd. Kan best, maar het mág niet… Binnenkort meer hierover op FloorZorgt!

8) R.I.P. lunchpauze

Het verschrikkelijkste is misschien wel dat sommige diensten gewoon niet opgevuld worden. Soms moet je met twee of drie collega’s minder de dag door. Lekker handig. Dag lunchpauze!

7) Misbruik maken van je goedheid

Ken je ook zo iemand die altijd weer zo lief is om het op te lossen? Ik heb een collega die keer op keer zwicht voor het argument dat er écht niemand anders kan werken. Heel lief dat zij het oplost natuurlijk, maar de dertig anderen van het team mogen af en toe ook wel bijspringen!

6) Roosterwijzigingen zonder overleg

‘Ja, tot morgenochtend hè, Floor!’ riep mijn leidinggevende laatst aan het eind van mijn werkdag. ‘Ik heb je ingeroosterd voor overdag, want Sven wilde liever ‘s avonds werken.’ Ik was met stomheid geslagen. Fatsoen? Ik zou de volgende dag eigenlijk een avond werken, maar blijkbaar moest ik nu ’s ochtends al paraat staan. Kon ze dat niet eerst even met me bespreken?

5) Niet het juiste diploma

Dé frustratie van vakantiekrachten, helpenden en soms ook verzorgenden: je bent ingepland voor een dienst die je niet mag draaien, de medicijnronde bijvoorbeeld. En dat terwijl je echt al tien keer hebt aangegeven dat je hier niet bevoegd voor bent…

4) ‘Floor heeft geen kinderen, kan zij die dienst niet oplossen?’

Ik snap het heel goed hoor, maar het feit dat jij kids hebt en ik niet wil niet zeggen dat ik wél voor elke dienst beschikbaar ben. Dus trek alsjeblieft geen scheef gezicht wanneer ik een keer geen dienst met je kan ruilen. Ik heb ook bruiloften, feestjes, familie en vriendinnen.

3) Highs & lows

De ene week werk je wel 36 uur, de andere week maar 18. Bijna nooit werk je het aantal uur dat afgesproken is in je contract. Is er geen uitschieter naar boven, dan is er wel een uitschieter naar beneden. Een beetje regelmaat please

2) Er wordt geen rekening gehouden met voorkeur

Heel vervelend wanneer jij steeds wordt ingepland in de nacht en je collega overdag, terwijl jullie dit het liefst andersom zouden hebben. De roostermaker knikt altijd vriendelijk wanneer jullie dit voor de zoveelste keer aankaarten. Maar er rekening mee houden? Ho maar!

1) Korte diensten

Dit vind ik zelf het ergst van alles: ’s ochtends vroeg uit bed moeten voor drie uurtjes en dat zes dagen per week, omdat je anders niet aan je uren komt. Ervaringsdeskundigen?

Zo kan ik nog wel even doorgaan: onverwachte ziekmeldingen, dubbel ingepland staan, die ene collega die nooit kan invallen… Of hoe denk je dat het is om verantwoordelijk te zijn voor de planning? Dan komen zo ongeveer al je collega’s pissig naar je toe wanneer het nieuwe rooster er is. Mijn lijstje is te klein!

Wat is jouw grootste roosterergernis? Laat het weten in een reactie!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!
Jannet
van Beek
En alle vaste wensen die collega's hebben. Maakt dat de minder fijne diensten opgevuld worden met collega's die geen wensen hebben.
Of nieuwe collega met vast rooster zonder weekenden