Weg met de vooroordelen over autisme

autisme-vooroordelen

Steeds vaker wordt het woord autist als scheldwoord gebruikt. In films en series zien we telkens weer die ‘stereotype autisten’ langskomen, denk bijvoorbeeld aan Rain Man. Er zijn daarnaast een hoop bedrijven die niet weten hoe ze moeten omgaan met iemand die autistisch is. Iedereen heeft een beeld over autisme, maar vaak is dit enkel gebaseerd op vooroordelen. Ik zal er vandaag een aantal uit de weg ruimen.

Autisten hebben een laag IQ

Dit is niet waar. Het IQ van iemand met autisme werkt hetzelfde als dat van iemand zonder autisme. Er zijn dus (net als bij personen zonder autisme) mensen met een laag IQ, maar de meeste mensen met autisme hebben een normale tot hoge intelligentie. Door de buitenwereld en stigmatisering in films en series worden autisten echter allemaal in ‘een hokje’ gestopt. Dat is compleet onterecht. Iedereen is anders, of je nu autisme hebt of niet. Daarnaast zijn er ook mensen met autisme die (te) makkelijk contact leggen.

Mensen met autisme kunnen geen vrienden maken

Het probleem is dat er in onze samenleving hier een beeld over vriendschap is geschetst. Je spreekt buiten de deur af bijvoorbeeld. Maar ook hier wordt niet verder gekeken. Niet iedereen vindt dezelfde dingen leuk om te doen. Iemand met autisme kan moeite hebben met communiceren en hij wil ook niet altijd buiten de deur afspreken, maar dat betekent niet dat ze net als alle anderen ook een groep vrienden om hen heen willen hebben.  

Mensen met autisme kennen geen empathie

Deze is ook erg kort door de bocht. Hoe mensen met autisme empathie ervaren, kan sterk verschillen. Er zijn mensen met autisme die heel direct overkomen en zeggen wat ze denken, vanuit een zeer egocentrische houding (en daarmee overkomen alsof ze weinig inlevingsvermogen hebben). Maar er zijn ook mensen met autisme die juist heel veel aanvoelen, maar tijd nodig hebben om dit te uiten. Hierdoor kunnen ze blokkeren en daarmee ook de indruk wekken dat ze gevoelloos zijn. 

Autisten leven in hun eigen wereld

Nee, niet iedereen met autisme leeft in zijn eigen wereld. Het klopt dat contact maken of het onderhouden van contact voor iemand met autisme een uitdaging is. Ook denken mensen vaak dat als je een gesprek met een autist hebt, ze je niet aan durven te kijken. Dan wordt regelmatig gedacht dat autisten verlegen zijn. Voor veel autisten is het echter zo dat als ze iemand in de ogen kijken, het meteen heel persoonlijk wordt. Om het comfortabeler te maken, kijken ze mensen niet constant aan. 

Stereotype beeldvorming in films en series

In films en series wordt iemand met autisme steeds op eenzelfde manier neergezet. Hierdoor wordt vaak gedacht dat mensen met autisme veel begeleiding nodig hebben. Of dat ze nergens tegen kunnen en bij elk klein ding in de war raken, terwijl niemand met autisme hetzelfde is. Door deze stereotypering hebben (met name) jongeren meer moeite met een opleiding of het vinden van een baan. Werkgevers en leraren weten namelijk vaak niet hoe ze moeten omgaan met iemand die autistisch is.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!