Weetjes maandag - Wist je dat chocolademelk efficiënter energie geeft dan de meeste energiedranken?

weetjes-chocolademelk

Weetjes maandag! Elke week heb ik een leuk weetje voor je. Deze week: wist je dat chocolademelk efficiënter energie geeft dan de meeste energiedranken? Hoe dat kan? Je leest het hier.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat energiedrankjes de gezondheidsbevorderende effecten van het sporten doen kelderen. Je wordt daar minder fit van. Wat wel blijkt te helpen? Chocolademelk! Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van een aantal sporters, waaronder goed getrainde wielrenners. 

Om de vocht- en suikertekorten na stevige inspanning aan te vullen, bleek chocolademelk beter te werken dan energiedranken met vitaminesupplementen. Wat het verschil precies maakt, is nog onduidelijk. Mogelijk speelt de aanwezigheid van sucrose een rol. Sucrose, beter bekend als tafelsuiker, is volop aanwezig in chocolademelk. 

Daarnaast blijkt uit een recente studie dat energiedrankjes een teleurstellend effect hebben. Energiedrankjes bevatten allerlei antioxidanten, zoals vitamine C en E. Deze worden toegevoegd om de schadelijke zuurstofradicalen (die vrijkomen tijdens het sporten) te blokkeren of uit te schakelen. Dit proces komt echter in conflict met de natuurlijke afweermechanismen van het lichaam. Hierdoor worden alle positieve effecten van het sporten tenietgedaan.

Het onderzoek

De wielrenners moesten rijden tot ze door hun suikervoorraden heen waren. Vervolgens kreeg de ene groep chocolademelk te drinken en de andere groep een energiedrankje. Zowel de chocolademelk als de energiedrank bevatten evenveel suikers. Vier uur later kregen ze een nieuwe fietsopdracht. De groep die chocolademelk kreeg, bleef de helft langer presteren dan de groep die energiedrank kreeg.

De resultaten werden bevestigd tijdens een nieuw onderzoek. Uit een derde studie blijkt dat ook de spieren van voetballers sneller herstellen na het drinken van magere chocolademelk in plaats van energiedrank. 

 

Bron: Trouw

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (shop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin

Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!