Hoe Zuster Toos (nieuwe blogger!) zwarte koffie leerde drinken

Zuster Toos zwarte koffie client

Zuster Toos, oftewel wijkverpleegkundige Carina, schrijft zó leuk over haar werk op Instagram, dat ik vroeg of ik wat van haar blogs mag delen. Gelukkig zei ze ja! In haar ‘vuurdoop’ vertelt ze over mevrouw De Haan, die er – hoe lief ze ook was – voor zorgde dat Carina alleen nog maar om zwarte koffie durft te vragen….

Minimaal drie keer per week kwam ik voor de zorg van mevrouw De Haan. Ze was toen al 91. Als ik haar huisje instapte, ging ik zo ineens zestig jaar terug in de tijd. En wat was ze lief. Ze zorgde net zo goed voor ons als wij voor haar. 

Even pauze

Ze stond – op eigen verzoek – altijd als laatste op de route, dus hadden wij na de zorg altijd even tijd voor een korte pauze. Mevrouw De Haan kwam erachter dat ik liever koffie dronk dan thee. Ze dronk zelf altijd thee.

Koffieluchtje

De eerste keer dat ik na deze ontdekking weer kwam, rook ik vanuit de keuken een koffieluchtje. ‘Lekker hè, zuster. Ik heb speciaal voor jou koffie meegenomen van de supermarkt. Wil je wat in je koffie?’ ‘Alleen een beetje melk’, zei ik.

Melk met velletjes

En daar kwam ze, glunderend met haar bakkie koffie voor mij. Koffie die ze die ochtend al om 7 uur had gezet en de hele ochtend op het warmhoudplaatje had staan zodat hij klaar was als ik kwam. Met gekookte melk met velletjes.

Kauwen op de koffie

Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om te zeggen dat koffie na vier uur op een warmhoudplaatje echt niet meer zo lekker was, en dat ik gruwelde van melk met velletjes. Dus heb ik nog een aantal jaar braaf een paar maal per week bij haar gezellig een bakje koffie gekauwd ?.

Niks erin!

Maar bij nieuwe cliënten heb ik vanaf die tijd voor de zekerheid maar steeds gezegd dat ik mijn koffie zwart drink….

De naam van mevrouw de Haan is gefingeerd.

Zuster Toos @Zustertoos Carine wijkverpleegkundige

Dit is Carina:

Mijn naam is Carina (44), getrouwd en moeder van twee prachtige zoons. Ik ben al 26 jaar werkzaam in de zorg en na aan een aantal werkplekken te hebben gehad, weet ik dat mijn passie ligt in de thuiszorg en wijkverpleging. Elke dag stap ik met veel plezier in mijn autootje om te gaan zorgen voor ‘mijn’ cliënten. Je maakt een enorme diversiteit aan dingen mee, en bent aangewezen op je eigen kennis, kunde en inventiviteit. Na 26 jaar kan ik nog steeds met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik het mooiste vak heb van de wereld. Mijn blogs, die ik deel via mijn Instagram-account @zustertooszorgt, zijn ontstaan doordat ik me soms erg kan storen aan het negatieve daglicht waarin de zorg soms wordt neergezet. Tuurlijk het is hard werken, maar er zijn zoveel onbetaalbare gouden momenten, als je ze maar wil zien. Daar kan voor mij geen topsalaris tegenop. Momenteel volg ik naast mijn baan een deeltijdstudie HBO-V, een pittige combinatie. Ontspannen doe ik in mijn tuin, wandelend met mijn hond, en uitgebreid koken voor mijn mannen, familie en vrienden. Kortom: ik ben een gelukkig mens.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!
Julian
Hooikaas
Trotse zoon, dit verhaal is zo vaak verteld tijdens het eten! Ons mam, mijn voorbeeld en hoop net zo'n goeie zorgverlener te zijn als zei dat is.
Wat superlief! Werk jij zelf ook in de zorg?
Ja, ik werk als viger in de zorg en komende september ga ik mijn verpleegkundige doen. :) Mijn moeder heeft me altijd overal bij gesteund, ben zo blij voor haar
Wat mooi om te horen. Veel succes met je opleiding!