Cobra wát? - De tien ingewikkeldste Latijnse medische termen die je bijna niet kunt uitspreken

latijnse-tongbrekers-medische-termen-lastig

Ik struikel altijd al over mijn woorden, maar als het op Latijn aankomt, ben ik helemaal erg! Hier is een lijstje van de tien ingewikkeldste medische Latijnse tongbrekers. Kunnen jullie ze uitspreken? 

1) Acetabulum ossis ileum

Als je in de ouderenzorg werkt, is de kans groot dat een aantal van je cliënten een kunstversie van dit lichaamsdeel heeft. Raad je het al? Inderdaad, acetabulum ossis ileum is Latijn voor de heupkom, die bij heupoperaties vervangen wordt.

2) Pityriasis versicolor

Deze aandoening klinkt nogal kleurrijk en dat is hij eigenlijk ook. Wanneer je pityriasis versicolor hebt, verschijnen er namelijk kleine verkleurde vlekjes op hals, borst en rug, die veroorzaakt worden door een gist. Gelukkig is deze aandoening gemakkelijk te behandelen met een speciale shampoo of crème.

3) Tricuspidalisinsufficiëntie

Zoek je nog een leuk woord voor galgje? Ik durf te wedden dat je broer of moeder geen idee heeft dat dit de medische term is voor een lekkende hartklep.

4) Musculus sternocleidomastoideus

Dit woord heb ik tijdens mijn studie zo vaak moeten herhalen dat ik het nooit meer vergeet! Deze halsspier is vaak de veroorzaker van duizeligheid, nekklachten, migraine en spierspanningshoofdpijn. Nou, dat geloof ik best. Ik word al bijna duizelig als ik de naam uit moet spreken.

5) Vena cava inferior

Ik maakte tijdens mijn opleiding altijd ezelsbruggetjes om die vervelende termen te onthouden. De onderste holle ader: iets met cava of zo?

6) Parotitis epidemica

Als deze ziekte vroeger op school heerste, lag bijna de hele klas plat. Tegenwoordig komt partotitis epidemica (de bof) niet meer zo vaak voor, omdat een inenting deel uitmaakt van het standaard rijksvaccinatieprogramma.

7) Vertebrae thoracicae

Al die verschillende namen voor wervels haal ik maar wat vaak door elkaar. Gelukkig kunnen we ook een overkoepelende term gebruiken voor borstwervels: vertebrae thoracicae.

8) Musculus coracobrachialis

Cobra wát? Deze spier wordt ook wel de ravenbek-armspier genoemd en bevindt zich onder de bicep. Nou, deze term werkt wel een beetje op mijn musculus risorius (lachspier).

9) Colon sigmoideum

Quizvraag: welk stuk van de dikke darm gaat over in de endeldarm? Juist ja: het colon sigmoideum.

10) Os cuneiforme intermedium

Een knaller om mee af te sluiten: probeer deze maar eens in één keer uit te spreken. Het os cuneiforme intermedium is één van de middenvoetsbeentjes.

Ben ik er nog één vergeten? Of ken jij nog een term die veel moeilijker is? Laat jouw Latijnse tongbrekers achter in een reactie.  

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (shop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin

Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!