Waterpistolen paraat! 6 koele tips voor in de ouderenzorg

ouderen-koel-houden-verpleeghuis-hittegolf

Warm hè, lieve collega’s? De thermometer tikt deze dagen tropische temperaturen aan. Ik vind het wel lekker, maar voor mijn cliënten in het verpleeghuis kan een hittegolf gevaarlijk zijn. Met deze 6 tips houd je je bewoners nog enigszins koel (en vermaakt!).   

1) Watergevecht!

Ken je dat spel waarbij iedereen in een kring zit en een ballon of bal wordt overgegooid? Dit kun je natuurlijk ook doen met waterballonnen. Pak kleine ballonnetjes die goed hanteerbaar zijn en voorkom dat ze te zwaar zijn. Zorg er uiteraard wel voor dat je dit niet op het heetst van de dag buiten in de zon doet, maar zoek een beschutte plek. Succes gegarandeerd!

En vergeet niet je collega een waterballon-knuffel te geven! 

2) Zelf een airco bouwen

Mocht er op jouw afdeling geen airco zijn of kom je bij iemand in de thuissituatie die zonder zit, maak dan zelf een verkoelend systeem. Vries enkele flessen water in. Zet deze vervolgens voor een ventilator. Zo wordt er toch koude lucht de ruimte ingeblazen. Kind kan de was doen!

3) Maak het hitteplan en -protocol zichtbaar

Als de temperatuur langere tijd tropisch hoog is, wordt het Nationaal Hitteplan ingesteld. Daarnaast hebben zorginstellingen meestal nog een eigen hitteprotocol. Soms wordt hierin bijvoorbeeld afgesproken om iemand tijdens extreme hitte niet te douchen, omdat zowel de cliënt als jij door de warme stoom en de inspanning onwel kunnen worden. Zorg dat dit plan en protocol op je werk duidelijk zichtbaar zijn en attendeer collega’s, cliënten en mantelzorgers hierop.

4) Vocht, vocht, vocht!

Drinken is natuurlijk van het allergrootste belang. Helaas is het zo dat bij ouderen de dorstprikkel minder wordt. Bovendien vergeten ouderen met dementie vaak om te drinken. Zorg daarom dat je de hele dag door drinken aanbiedt. Laat bijvoorbeeld grote, kleurrijke kannen water of ranja in het zicht staan en ververs deze regelmatig. Attendeer je cliënten erop dat ze moeten drinken en help waar nodig. In de thuissituatie kun je gebruikmaken van hulpmiddelen. Een voorbeeld hiervan is Ulla. Dit geeft een seintje als iemand moet drinken. Dranken als water, kruidenthee, ranja of af en toe bouillon voor wat extra zout zijn het beste. Pas op met cafeïne, dit stofje zorgt ervoor dat vocht het lichaam sneller verlaat. 

5) Ice, ice, baby

Een activiteit die niet te inspannend is, maar wel een leuk én met een lekker resultaat: zelf ijsjes maken. Je hebt niet veel nodig. Vaak zijn fruit, yoghurt, ranja, ijsvormpjes, een blender en een beetje geduld – als de ijsjes moeten invriezen – al voldoende. Leuk om hierbij de cliënten en de mantelzorgers te betrekken! HIER vind je lekkere fruitijsjesrecepten. 

6) Géén ijsbadje, wel waterpistolen

Het klinkt zo verleidelijk: een koude douche of een voetenbadje met ijsklonten erin. Maar dit is absoluut niet slim, omdat de bloedvaten dan vernauwen. Wil je wel verkoeling met water? Gebruik dan een plantenspuit die je vult met lauw water. Of nog leuker, gebruik van die kleurrijke waterpistooltjes (bij Hema hebben ze die al voor €1,50). Gegarandeerd een hit bij je cliënten. Zeker als zij jou en je collega’s ook nat mogen spuiten…

En - als je het zelf te warm hebt - gewoon even wapperen met de vriezerdeur ;-)

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!