Dieren en ouderenzorg: een perfecte combinatie?

Dieren-in-de-ouderenzorg-robotkat-aaien

Zelf ben ik gek op dieren. Dat is helemaal niet zo gek als je bedenkt dat je van het aaien van dieren echt gelukkiger en rustiger wordt. Goed nieuws dus dat dieren steeds vaker worden ingezet bij zorginstellingen. In de ouderenzorg kom ik het ook steeds vaker tegen.

In de meeste zorginstellingen kunnen bewoners geen huisdieren houden en dat is eigenlijk heel jammer. Want uit onderzoek blijkt dat het aaien van dieren stressverlagend is en dat het risico op hartziekten afneemt. Mensen leven echt op door het contact met dieren. Via de dieren maken ze makkelijker contact met anderen en stimuleert het de communicatieve vaardigheden. Door met dieren om te gaan wordt het geheugen ook nog eens geactiveerd. Mensen knappen zienderogen op in het bijzijn van een dier. Er zijn steeds meer initiatieven in de zorg waarbij mens en dier worden samengebracht. Stichting ZorgDier faciliteert bijvoorbeeld knuffeluurtjes met huisdieren voor kwetsbare mensen in zorginstellingen. 

Gelukkig zijn er nog veel meer initiatieven.

Stroezelen bij de Ark van Noah

Zo is er de stichting Ark van Noah. Daar kun je zelf met een cliënt langsgaan, maar ze komen ook op bezoek bij zorginstellingen. Op hun eigen vertrouwde plek kunnen ouderen heerlijk ‘stroezelen’ met de dieren. Stroezelen is een samenvoeging van snoezelen en stro, omdat de dieren vaak in het stro liggen. Ouderen met dementie kunnen in een authentieke, Brabantse ambiance heerlijk knuffelen met loslopende dieren. Ze voelen, horen, ruiken en zien de dieren. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het knuffelen met deze dieren veel positieve herinneringen naar boven brengt. 

Een robotkat

Op het moment is er ook veel te doen om de robotkat. Deze kat ziet er levensecht uit en voelt en klinkt ook nog eens reuze echt, maar het is dus een een robot. Door de speciaal ingebouwde sensor reageert de kat op knuffelen, aaien en zelfs op beweging. Uit onderzoek blijkt dat een robothuisdier het gevoel van eenzaamheid bij mensen met dementie echt vermindert, hetzelfde effect heeft als een échte hond of kat. Waar het vooral om gaat, is het aaien en knuffelen. Ook als je bijvoorbeeld allergisch bent voor katten- of hondenharen is dit een prima alternatief. Met een kalmerend gespin en heerlijk zachte vacht is dit prachtige dier een uitkomst voor in een zorginstelling.

Het aaiproject

Dan bestaat er ook nog het aaiproject van dierenasiel Crailo en dierenasiel Almere. Bewoners van verzorgingshuizen in de buurt kunnen de asieldieren heerlijk vertroetelen, aaien en verzorgen. Het project is inmiddels al zo groot geworden dat ze contact hebben met bijna twintig zorgcentra. Zit jouw verzorgingshuis niet in de buurt van Amersfoort? Kijk dan of je iets kan afspreken met een asiel bij jou in de buurt!

Geiten knuffelen

In het wijkzorgcentrum Pennemes in Zaandam hebben ze al drie jaar op rij een levende kerststal nagebouwd. Zes boerderijdieren hebben dan rond de kerstdagen tijdelijk een ander onderkomen, gewoon middenin het complex van Pennemes. Het idee is heel doeltreffend: de bewoners kunnen onbeperkt met de dieren knuffelen en ze zitten vol met verhalen. Pennemes heeft ook het hondenproject. Hondeneigenaren die in de buurt van het complex wonen brengen hun huisdier onder bij de bewoners. Zo zijn de honden niet de hele dag alleen en hebben de bewoners gezelschap.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!