Wat verdien je eigenlijk in de zorg? Alle salarissen op een rij (2021)

wat verdien je in de zorg? salarissen op een rij

Natuurlijk weet ik welk salaris er elke maand op mijn rekening wordt gestort. Maar wat zouden collega’s in andere zorgfuncties verdienen? Daar ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar! Ik zocht het uit. Op de hoogte blijven van salarissen in de zorg, volg mij dan op Facebook.

Voor ik begin, wil ik enkele nuances aanbrengen rondom de bedragen:

  • De salarissen horen bij een fulltime dienstverband (36 uur).
  • De bedragen zijn bruto
  • Er komt nog een onregelmatigheidstoeslag (ORT) bovenop, maar die kan iedere maand wisselend zijn, afhankelijk van de diensten die je draait.
  • Iedere zorgbranche heeft een eigen cao (cao gehandicaptenzorg, cao ziekenhuizen, etc.). Hierin staan eigen salarisafspraken die gelden voor die sector, waardoor er (kleine) verschillen kunnen zijn.
  • Dan zijn er nog de verschillende salarisschalen. Deze zijn afhankelijk van het takenpakket dat bij een functie hoort en kunnen dus per instelling verschillen.
  • Het vakantiegeld (8%) en de (eventuele) eindejaarsuitkering zijn nog niet meegenomen in de berekening.

Wat verdien je in de zorg?

Goed, dan is het nu tijd voor de salarissen in de zorg. Het draagt te ver om ze allemaal te noemen, maar met deze zeven functies heb ik de grootste groep zorgverleners (niveau 2 - 6) gedekt. Komen ze:

Wat verdient een helpende?

Het bruto startsalaris van een helpende begint bij € 1.485,-. Dit kan oplopen tot maandelijks € 2.465-

Wat verdient een verzorgende IG?

Voor een startende verzorgende-IG begint het maandsalaris bij € 1.700,-. Dat kan uiteindelijk oplopen naar € 2.950,- per maand.

Wat verdient een verpleegkundige?

Het bruto startsalaris van een mbo-verpleegkundige begint vanaf € 1.850,- en kan oplopen tot € 3.155,-.

Voor een hbo-verpleegkundige ligt het startsalaris rond de € 1.840,- waarna het kan oplopen tot € 3.470,- per maand.

Omdat het salaris van een verpleegkundige daarnaast afhankelijk is van ervaring, kennis, extra opleidingen en specialisaties, de cao en de instelling, kan een gespecialiseerd verpleegkundige nog meer verdienen. Een eenduidig bedrag is hierin dus niet te benoemen.

Zo verdient een ic-verpleegkundige tussen de€ 2.335,- en € 3.920,- per maand, kinderverpleegkundige tussen de € 1.890,- en € 3.075,- per maand, een wijkverpleegkundige rond de de € 2.293,- en € 3.328,-. en een spoedeisende hulp verpleegkundige tussen de € 2.335,-  en €3.920,- per maand. Voor een ambulanceverpleegkundige kan dit oplopen tussen de € 2.445,- en € 3.695,- per maand.

Wat verdient een leerling-verpleegkundige (ziekenhuis)?

Als leerling-verpleegkundige (bbl of duaal) heb je recht op een salaris. In de voorbereidende leerperiode gaat dit om minstens € 465,- per maand. Dat is de periode dat je dus nog naar school gaat en nog niet (volledig) werkzaam bent. Een ziekenhuis kan er ook voor kiezen om een minimumloon uit te keren. Dat is € 557,45 per maand voor een zestienjarige. Dit loopt op met je leeftijd tot € 1.615,80 op tweeëntwintigjarige leeftijd. Na deze periode heb je recht op een leerling-maandsalaris dat in het eerste jaar neerkomt op € 1.270,- per maand en in je laatste jaar is gegroeid naar € 1.790,- per maand.  Voor stagiaires die de bol-opleiding volgen, gelden andere regels. Dan krijg je in de meeste gevallen een stagevergoeding gedurende de stageperiode.

Wat verdient een operatieassistent?

Een operatieassistent die net begint, ontvangt een bruto maandsalaris van minstens € 2.410,-. Dat kan uiteindelijk oplopen tot € 3.920,-.

Wat verdient een woonbegeleider gehandicaptenzorg?

Een beginnend woonbegeleider in de gehandicaptenzorg mag rekenen op een startsalaris van € 1.800,- per maand. Dit kan oplopen tot een maandsalaris van € 3180,-.

Wat verdient een kraamverzorgende?

Begin je net aan je carrière van kraamverzorgende? Dan mag je rekenen op een startsalaris van ongeveer € 1.500,- per maand. Dit kan oplopen tot maandelijks € 2.350,-.

Bronnen: Zorgenwelzijnplein.nl en YouChooz.nl

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!