Van 1,5 meter-bingo tot digitaal dineren - 10 tips om de eenzaamheid van je verpleeghuiscliënt te verminderen

corona-verpleeghuis-tips-tegen-eenzaamheid-bewoners

Mijn hart breekt als ik zie hoe mijn verpleeghuisbewoners lijden onder de coronacrisis. Nu zij geen bezoek mogen ontvangen, neemt hun eenzaamheid toe. Gelukkig zijn er ook een hoop creatieve manieren om hen tóch in contact te houden met de buitenwereld. Wat dacht je van een bordspelletje met zijn of haar kleindochter?

1) Regel een eet-date via Skype of Facetime

Britt Dekker is een actie gestart: zij wil zoveel mogelijk bewoners aan de tablet, zodat zij via Skype of Facetime digitaal kunnen dineren met hun dierbaren. De presentatrice draaide voor het nieuwe tv-programma Britts Gouwe Ouwen (vanaf 6 april op SBS6) een tijd mee in het verpleeghuis en zag hoe eenzaam sommige bewoners toen al waren.

In DWDD deed ze een oproepje: of iedereen die een tablet over heeft deze wil inleveren bij het verpleeghuis in de buurt (met daarop alleen Skype of Facetime), zodat deze kunnen worden ingezet voor de sociale contacten van de bewoners. Wat een goed idee! Hebben jullie inmiddels al tablets gekregen die je hiervoor kunt gebruiken?

2) Doe een spelletje via Facetime

Die tablet kun je ook gebruiken om je cliënt via FaceTime of Skype een bordspelletje te laten doen met zijn of haar dierbaren. Echt, het kan! Laat hen allebei een dambord (of bijvoorbeeld ganzenbord of mens-erger-je-niet) uitstallen en laat hen om de beurt een set doen. Voorwaarde is dat degene aan de andere kant ook de set van jouw cliënt nadoet op zijn bord (en andersom). Ik weet niet of dit in de praktijk kan werken bij mijn cliënten (zeer waarschijnlijk niet met degenen met vergevorderde dementie), maar het is de moeite van het proberen waard.

3) Voorlezen via Facetime

Veel van mijn cliënten vinden het heel fijn om voorgelezen te worden. Ook daar kan de tablet met FaceTime uitkomst bieden! Vraag of een familielid of vriend misschien nog een oud verhaal weet waar je bewoner vroeger echt van genoot (misschien wel iets uit de bijbel?) en laat het hem voorlezen via de tablet. Hetzelfde kan je natuurlijk doen met muziek: laat hem of haar wat muziek voor je cliënt afspelen.

4) Foto’s en filmpjes kijken

Is jouw bewoner niet te porren voor al die digitale snufjes? Misschien kun je dan familie en dierbaren vragen of ze zo nu en dan een foto van zichzelf naar je willen sturen met een korte beschrijving erbij. Print deze uit, en geef ze aan je cliënt. Je zou ze ook kunnen vragen of ze af en toe een videoboodschap voor je cliënt willen opnemen en opsturen, zodat je deze op je telefoon aan hem/haar kan laten zien. Glimlach gegarandeerd!

5) Of regel een ouderwets telefoongesprek

Misschien is het voor sommige bewoners prettiger om gewoon ‘ouderwets’ te bellen met hun geliefden. Heeft je cliënt geen telefoon, zorg dan dat hij/ zij (eventueel onder toezicht) even gebruik kan maken van een andere telefoon. Uiteraard wel even assisteren met het maken van de verbinding; voor veel bewoners zijn de moderne telefoons complete abracadabra.

6) 1,5 meter-bingo

Geen bingo meer in de gezamenlijke ruimte van het verpleeghuis? Gelukkig zijn daar oplossingen voor. In Amerika zette een verpleegkundige al haar cliënten op de gang voor hun deur. Bedtafeltje, bingokaart en microfoon erbij en klaar is kees. In Krimpen aan den IJssel waren ze helemaal creatief: daar organiseerden ze een Balkon Bingo

7) Raamvisite

Hoe gaaf: de familie van bewoners van Archipelzorg kregen de mogelijkheid van Boels om met een hoogwerker hun dierbare te ‘bezoeken’ (uiteraard met raam ertussen).

Ook dit echtpaar kon elkaar zien, maar wel met glas ertussen. Misschien is het een idee om voor jouw cliënt ook zo’n raamdate te regelen, met geliefde, familie of vrienden? Ik zag op het journaal ook iemand voorbijkomen die op zijn werkbusje ging staan op zijn vader in het verpleeghuis in de ogen te kunnen kijken… Aan creatieve oplossingen geen gebrek!

8) Kaartjes sturen

De bewoners van Cederhof in Kapelle hebben een kaart geschreven voor familie en naasten. Zo kunnen ze toch contact met hen houden. Wat lief! Ik denk dat ik dit ook maar ga doen met mijn cliënten, hebben ze gelijk wat om handen. En laten we hopen dat er dan ook brieven terugkomen! 

9) Boodschap op spandoek of met stoepkrijt

Wil kan niet meer bij zijn geliefde Anneke op bezoek in het verpleeghuis. Hij maakte een hartverwarmend spandoek voor haar, zodat hij op die manier toch zijn liefde kon laten blijken: Lieve Anneke ik hou van jou, staat erop. De tranen springen ervan in mijn ogen. Misschien kun je met dit voorbeeld de naasten van je cliënten inspireren. Als een spandoek een beetje teveel van het goede is, kunnen zij ook met stoepkrijt een mooie boodschap achterlaten!  

10)  Regel een optreden

Balkonoptredens zoals deze zie je tegenwoordig wel vaker. Dit kun je (wat laagdrempeliger) toepassen op jouw verpleeghuis. Kijk maar naar dit voorbeeld:

Ken jij iemand die in een bandje speelt? Misschien wil die dan wel een binnentuin-optreden geven. Het enige dat jij dan nog hoeft te doen, is je bewoners voor het raam zetten. Swingen maar!

Welke tip wil jij nog aan dit rijtje toevoegen?

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!