Van levensschilderij tot memory jar: 7 bijzondere manieren om herinneringen op te halen met cliënten met dementie

Alzheimer-terminaal-ziek-leven-vastleggen-herinnerinskoffer-levensschilderij
Foto: www.herinneringskoffer.be

Weg met dat saaie fotoboek (?)! Wat dacht je van een herinneringskoffer of levensschilderij? Voor mensen met dementie kan het heel waardevol zijn om herinneringen aan vroeger op te halen. En voor jou als zorgverlener of mantelzorger is het superleuk om samen zoiets te maken. Hier komen 7 creatieve manieren om herinneringen vast te leggen en op te halen. 

Zoals je weet blijven herinneringen van vroeger bij mensen met dementie lang bestaan. Zet Het kleine café aan de haven op en in zichzelf gekeerde bewoners veren helemaal op. Laat oude foto’s van hun woonplaats zien en de verhalen over vroeger komen los.  

Reminiscentie

Het ophalen van herinneringen (ook wel reminiscentie genoemd), is niet alleen leuk (ook voor mantelzorgers en jou als zorgverlener), maar ook waardevol: het geeft mensen met dementie een gevoel van zelfvertrouwen om te kunnen praten over dingen die ze nog wél weten.

Creëer iets nieuws

Natuurlijk kun je herinneringen ophalen aan de hand van oude fotoboeken, maar het is nog leuker om als mantelzorger of zorgverlener samen met je cliënt iets nieuws te creëren. Tijdens het maken komen er vast al veel verhalen naar boven en daarna heb je een mooi aandenken om nog eens op terug te vallen.

Nou, daar komen ze: 7 bijzondere manieren om het leven van iemand met dementie vast te leggen:

1) Levensschilderij

Pak een klein (of groot!) doek en schilder, teken, schrijf of plak hier samen met de familie of mantelzorgers allerlei herinneringen van je cliënt op. Wat deed of doet hij/zij graag? Waar werd of wordt hij/zij blij van? In deze aflevering van Geloof en een hoop liefde zie je hoe je zo’n mooi levensschilderij maakt (vanaf 5:43) én welk effect zo’n persoonlijk kunstwerk op de cliënten heeft.

2) Vertelkist

Vul een kist (of doos of mand) met boeken die de cliënt vroeger graag las, of blader samen door boeken met verhalen over vroeger. Boeken zoals Hollandse helden in de jaren 60 of Een hart vol verhalen kunnen helpen om mooie herinneringen op te roepen.

3) Digitaal

Digitaal zijn er ook een hoop mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een digitale fotolijst waar je allerlei foto’s en plaatjes uit het verleden op kunt zetten, een Magisch Interactief Schilderij dat oude foto’s, nostalgische muziek en video’s toont of de gratis app Dementie en herinneringen.

Hier zie je hoe het Magisch Interactief Schilderij werkt:

4) Levensboek

Ga samen met je cliënt en/of de familie of mantelzorgers terug in de tijd. Laat je cliënt – voor zover hij/zij hier nog toe in staat is – zijn of haar leven beschrijven vanaf de vroegste jeugd en met zoveel mogelijk details: van de kleur van het behang tot de wildste avonturen. Zoek hier samen met de familie mooie foto’s van vroeger bij, scan deze in en maak van alle informatie vervolgens een echt boek in Word of programma’s zoals Canva. Even googelen op ‘levensboek maken’ en je vindt direct allerlei mogelijkheden om het boek te printen.

5) Memory jar of herinneringenpot

Mocht het lastig zijn om een logische verhaallijn vast te leggen, duik dan samen met je cliënt en/of de familie in de leukste, meest dierbare of meest waardevolle momenten. Zoek hier (indien mogelijk) een passende foto of kleine items bij, en verzamel al deze herinneringen in een mooie memory jar.

6) Herinneringskoffer

Een memory jar is natuurlijk leuk, maar je kan het nóg tastbaarder maken door items die een bepaalde herinnering oproepen in een mooie herinneringskoffer te bewaren. Vul de koffer (of mand) met voorwerpen met geuren, kleuren en smaken zoals oude boeken, speelgoed, chocolade, zeep of een favoriete LP. Op deze manier kun je op een moeilijk moment door de koffer heen neuzen en samen op een tastbare manier herinneringen ophalen.

7) Playlist

Het is al meerdere malen bewezen dat het afspelen van muziek positieve effecten heeft op cliënten met dementie. Op Spotify kun je (samen met de familie) eenvoudig een playlist maken met daarop de favoriete muziek van vroeger van de cliënt. Zet deze lijst aan als je bewoner niet lekker in z’n vel zit en de kans is groot dat hij of zij zich gelijk een stuk beter voelt.  

Heb jij nog toevoegingen aan deze lijst?

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!