UMC Groningen waarschuwt voor gevaarlijk drankspel: ‘De dop kan vast komen te zitten in je slokdarm of maag’

bierdopjes

Het UMC Groningen heeft de afgelopen tijd bij een aantal patiënten een bierdopje uit hun slokdarm gehaald. Het ziekenhuis waarschuwt op Instagram voor de gevaren van een bepaald drankspel.

Lukt het om een bierdopje in een glas bier te gooien? Dan drink je het glas leeg. Dit drankspel doet de ronde bij Nederlandse jongeren. Alleen: sommige jongeren slikken daarbij ook het dopje in. Het Universitair Medisch Centrum Groningen behandelde de afgelopen weken drie patiënten met een bierdopje in hun slokdarm.

‘Dat is voor ons echt veel. Dat kan geen toeval zijn. We zijn bang dat dit een rage gaat worden’, vertelt endoscopieverpleegkundige Lisanne Kempinga tegen NOS. Op Instagram waarschuwen verpleegkundigen voor de gevaren van dit drankspel. ‘De dop kan vast komen te zitten in je slokdarm of in je maag. Aangezien de doppen groot en scherp zijn, kan dit schade veroorzaken aan het weefsel van de slokdarm en de maag.’

Gevaarlijk dus. Hoe de verpleegkundigen het dopje uit de slokdarm krijgen? Met een gastroscoop. Met een netje of een lis proberen ze het dopje te pakken. Daaromheen zit een kapje om het slokdarmweefsel te beschermen. Zit het dopje in het kapje? Dan gaat het voorzichtig via de mond er weer uit.

Bron: NOS en Instagram endoscopie UMCG

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!