Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis onderzoekt of medicijnkluisje verspilling tegengaat

medicatie

Het is een hot topic in medisch Nederland: verspilling van medicijnen. Het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis gaat een speciaal ‘medicijnkluisje’ testen.  

Het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg gaat experimenteren met een speciaal kluisje voor geneesmiddelen. Medicatie kan in dit kastje onder optimale omstandigheden, wat betreft temperatuur en vochtigheid, bewaard worden. Heeft een patiënt geneesmiddelen over? Dan kunnen deze weer terug naar de apotheek, naar een nieuwe patiënt.

Vanaf 6 april geeft het ETSZ dit kluisje mee aan kankerpatiënten die het middel lenalidomide ophalen. De medicatie wordt hierin bewaard. Eén druk op de knop en de juiste dosering komt vrij. Niet gebruikte medicatie gaat terug naar de apotheek. ‘Dat levert minder milieuschade op en leidt ook tot lagere zorgkosten.’ Dat vertelt Nadine The, beleidsontwikkelaar bij zorgverzekeraar VGZ tegen NOS.

Een lenolidomidekuur van 21 pillen kost zo’n 6000 euro. In Nederland wordt jaarlijks bijna honderd miljoen euro aan medicatie verspild. Waarom we medicatie niet altijd hergebruiken? We weten niet hoe een patiënt het heeft bewaard. ‘De kwaliteit kan dan niet worden geborgd en dat leidt tot heel veel verspilling.’ De bedenker van het medicijnkluisje vond dat daar verandering in moest komen. Het ETSZ gaat testen of dit het probleem deels oplost.  

Bron: NOS

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!