Operatieassistent Claudia - Respect voor verpleegkundigen

Claudia-verschil

Operatieassistent Claudia heeft er bewust voor gekozen om géén verpleegkundige te zijn. In deze blog vertelt ze waarom dat is en hoe ze haar minimale tijd in de verpleging heeft ervaren.

Ik heb welgeteld negen dagen op een verpleegafdeling meegedraaid, als stagiaire welteverstaan. Dat was verplicht tijdens de opleiding voor operatieassistent. Heel eerlijk tussen jou en mij; die negen dagen waren ruimschoots voldoende… Ik voelde me er totaal niet op mijn plek. Dat lag zeker niet aan de vriendelijke collega’s die me begeleidden, want ik werd heel welkom ontvangen (en aan het eind van de twee weken zeiden ze dat ik me altijd mocht melden als ik van beroep wilde switchen. Nou, don’t hold your breath!)

Vuurdoop

Het was me voor ik naar de verpleegafdeling ging al duidelijk dat ik geen verpleegkundige in hart en nieren was. Ik had er zelfs nooit over gedacht om in ‘de zorg’ te gaan. Via omzwervingen in de dierenwereld kwam ik op de OK terecht. Het verschonen van iemand leek me totale horror. Ik ben ook geen moeder hè… Ik heb die genen gewoon niet. Wat dat aangaat stond me een mooie vuurdoop te wachten. Op mijn eerste of tweede dag op de chirurgische afdeling werd ik verantwoordelijk voor twee bedlegerige patiënten van wie er één aan de diarree was. Mijn leerdoelen ‘bed verschonen met patiënt erin’ en ‘wassen van patiënt’ kon ik binnen een paar uur aftekenen volgens de methode ‘see one, do one, teach one

Handschoenen aan en gaan

Al met al viel het me mee. Ik had gedacht dat ik slecht tegen de luchtjes zou kunnen of het erg ‘vies’ zou vinden om iemand aan te raken rondom de edele delen. Maar – gewapend met een stel handschoenen – daar kon ik best goed tegen. Je zet je gezicht in een professionele plooi en doet je best om door je mond te ademen. Daarna is het kinderspel.

Intiem

Ik kon me sterk in de patiënt verplaatsen en in hoe het moest zijn om daar te liggen en afhankelijk te zijn van de goodwill van anderen voor je persoonlijke hygiëne. Vreselijk leek me dat. Dus met ‘gepaste humor’ hielp ik de patiënt van het ongemakkelijke gevoel af dat deze persoon zichtbaar ervoer bij het hulpbehoevend zijn. Op die manier werd het voor ons beide een geroutineerde handeling, waar we allebei niet van opkeken. De persoon in kwestie deed wat ‘ie kon en ik hielp waar nodig. Niet het allerleukste klusje, maar wel super dankbaar en daardoor voor mij toch waardevol.

Gehospitaliseerd

Dat het ook heel anders kan ervoer een collega van me. Tijdens de coronapandemie gingen veel van mijn collega’s naar allerlei afdelingen. Patiënten die herstellend waren van covid, hadden in veel gevallen zo’n slechte conditie dat ze ook niks konden. Bij het minste waren deze patiënten buiten adem. Naar het toilet gaan werd een hele klus en zo ging de timing nog wel eens mis. Ook hier geldt: je doet wat je moet doen en het levert je dankbare patiënten op. Maar niet ieders intenties zijn nobel. Sommige patiënten zijn snel ‘gehospitaliseerd’ en anderen laten het zich gewoon lekker makkelijk aanleunen.

#metoo

Eén patiënt deed het ’s ochtends bij de reguliere wasbeurt voorkomen alsof hij tot niks in staat was. Mijn collega deed daarom het meeste werk en waste ook de edele delen van deze man. Later op de dag zag mijn collega diezelfde patiënt uitgebreid over de afdeling stiefelen, ging het prima met de conditie en leek er van benauwdheid maar weinig sprake. ‘Dat voelde ook een beetje als misbruikt worden’, vertrouwde deze collega me toe. De volgende dag reikte ze deze patiënt zonder er woorden aan vuil te maken een washandje aan. Haar blik liet vermoedelijk weten dat er niet (meer) met haar gesold werd en de patiënt deed het grootste deel van de wasbeurt zonder mopperen zelf.

operatieassistent-claudia

Dit is Claudia:

Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde.  Je kunt nog veel meer van mij lezen als je wilt, want mijn eerste roman is sinds oktober 2021 uit! Het boek wordt zeer goed ontvangen en is door het Nederlandse publiek bij de Indie Awards benoemd tot beste boek van 2021! Lees er alles over op mijn website. Naast mijn baan op de OK heb ik een eigen bedrijf: Gezonde Spanning - Coaching, waarmee ik mensen op basis van gedragsverandering help bij het afvallen en (mentaal) in balans komen.  In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!