Koester die lastige collega! 5 redenen waarom je blij met hem of haar moet zijn

Koesteren-lastige-collega-zorg

Heb je een vervelende collega op de afdeling of in je team? Zo eentje die zeurt, zanikt en zuigt? Die slijmt of de baas speelt? Gefeliciteerd! Als je het slim aanpakt, heb je op 5 manieren profijt van deze lastpak.

1) Rotklusjes? Zet je lastige collega aan het werk

Gebruik de ergerlijke eigenschappen van je collega in je voordeel. Hij of zij zal zich er nog om gewaardeerd voelen ook. Win-win! Het dominante type bereidt bijvoorbeeld met liefde het teamoverleg voor en schrijft ook nog de verslagen. En willen jij en je collega’s iets gedaan krijgen van de teamleider? Stuur de slijmbal erop af!

2) De drammer leert jou iets over jezelf

Gedrag dat jou stoort bij je collega, is vaak een teveel van waar je zelf behoefte aan hebt. Doorrrrrdenkertje!

Stel:  Marga is een enorme drammer. Ze drijft altijd haar zin door en dat irriteert jou mateloos. Maar als je haar gedrag beter bekijkt, blijkt het eigenlijk een teveel aan daadkracht te zijn. En dat is nu nét een eigenschap waar jij wel wat meer van kunt gebruiken.

Jouw irritatie komt dus voort uit je eigen tekortkoming. Doe je voordeel met deze kennis en zet ‘m in voor je persoonlijke groei. (*Zweefalert uit.*)

3) Gebruik de bullebak als oefenmateriaal

Bullebakken zijn prachtig oefenmateriaal voor de omgang met moeilijke patiënten. Krijg je een tirade van je collega omdat alles vandaag verkeerd gaat op de afdeling (jouw schuld natuurlijk)? Of een steek onder de gordel omdat je het bed van mevrouw Groen vanochtend slordig zou hebben opgemaakt? Probeer deze maar eens: je luistert kalm en zegt dan op je allervriendelijkst: ‘Dankjewel dat je me hier attent op maakt.’ Daarna loop je rustig weg. Knappe bullebak – of patiënt – die daar een weerwoord op heeft.

4) Betere feedback krijg je niet

Je hebt een plan om anders met het incontinentiemateriaal van de bewoners om te gaan. Maar je werkt nog maar kort op de afdeling en bent daardoor wat onzeker om het aan je collega’s en leidinggevende te presenteren. Tip: vraag eerst feedback aan die lastige collega. Hij of zij is vast heel eerlijk. Bovendien: van de collega’s die je aardig vindt, kun je waarschijnlijk moeilijker kritiek verdragen.

5) Zeurpieten en negatievelingen zijn goed voor je hersenen

Vervelende collega’s zijn geweldig voor je brein. Telkens als jij een conflict aangaat of je in bochten wringt om met de zuignap samen te werken, train je namelijk je hersenen. Ze worden complexer en je bouwt een 'cognitieve reserve' op. Hoe groter die is, hoe langer geheugenproblemen door dementie of ouderdom weg zullen blijven, zo blijkt uit onderzoek. Laat die irritante collega zich dus vooral niet inhouden!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!