Jeuktaal deel 2 – Dit vinden jullie de vreselijkste jeukwoorden van de zorgwerkvloer

Ongepast-Taalgebruik-zorg-ouderwetse-taal-ziekenhuis

Jeuktaal: uitdrukkingen in de zorg waar jullie haren van overeind gaan staan. Omdat mijn vorige artikel over jeukwoorden zo veel reacties opriep, heb ik er een vervolg op gemaakt. Deze zorgtermen vinden jullie écht niet meer kunnen!

1) Een ‘beller’ hebben

‘Die beller van kamer 7 houdt ook maar niet op’, verzucht je collega terwijl hij met tegenzin opstaat om te gaan kijken. Alsof hij niet weet dat die ‘beller’ in feite gewoon mevrouw Janssen heet…

2) ‘Poppetje’

Wanneer je leidinggevende naar je toekomt met de vraag of je Babette even wilt bellen om te vragen of ze morgen komt werken. Voor de avonddienst is er namelijk een ‘poppetje’ te weinig. Wat? Zijn de woorden ‘collega’ en ‘medewerker’ permanent uitgeleend door de woordenbibliotheek of zo?

3) Een nacht veel ‘lopertjes’ hebben

‘Lopertjes’: cliënten die ’s nachts wakker worden, uit bed komen en over de afdeling gaan dwalen. Ik zat bij dit woord zelf eerder te denken aan die rode loper bij de ingang van de zorginstelling, of aan zo’n sleutel die in meerdere sloten past…

4) ‘Wie doet de toiletronde?’

Natuurlijk staat iedereen erom te springen om in een half uurtje van toilet naar toilet te snellen. Wie is het eerst klaar met de grote boodschap? Meneer Janssen of mevrouw Den Uyl, of toch mevrouw Van Vliet? Uiteindelijk bellen ze alledrie tegelijk en sta je daar gestrest bij meneer Janssen, terwijl je eigenlijk al bij mevrouw Den Uyl moet zijn… Een beetje meer verdeling graag…

5) ‘Vandaag alleen kop en kont wassen. We staan zo krap!’

Kop en kon wassen, oftewel: een kattenwasje doen. Bah, we weten allemaal hoe een kat zich wast! En moeten cliënten echt op deze manier de dupe worden van onderbezetting?

6) Nog 4 ‘klanten’ op je route hebben

Dit komt dus voor in de thuiszorg… Alsof je van deur tot deur gaat om een stofzuigerdemonstratie te geven! Je komt bij je cliënten om zorg te verlenen, niet om iets te verkopen.

7) Vragen of iemand mee gaat wandelen, terwijl diegene in een rolstoel zit

Oei, pijnlijk. Hier maak ik mezelf ook regelmatig schuldig aan. Het floept er gewoon uit… Zo zie je: ik ben ook niet perfect! Goed dat ik jullie heb om me erop te attenderen.

8) Bokshandschoen in plaats van fixatiehandschoen

Voor wie dit niet kent: onrustige patiënten krijgen soms een handschoen aan, omdat ze anders bijvoorbeeld een wond openkrabben. Dit wordt een fixatiehandschoen genoemd. Omdat het een vrij groot ding is, hebben sommige collega’s de neiging het een bokshandschoen te noemen. Beetje gek toch?

9) Je cliënt ‘poepie’, ‘lieverd’ of ‘schatje’ noemen

‘Oh, wat is die mevrouw Van Riet toch een poepie’, zegt je collega tijdens de koffiepauze. Moet mevrouw Van Riet er blij mee zijn om met een bruine hoop vergeleken te worden? Het gebeurt ook nog wel eens dat collega’s tachtigjarige cliënten recht in hun gezicht aanspreken met ‘lieverd’, of ‘schatje’. Beetje kleinerend…

10) ‘Wat ben je laat, zeg! Ik zit al uren op je te wachten…’

En dat terwijl je nog geen vijf minuutjes later bent… Niet alleen zorgpersoneel gebruikt jeuktaal, cliënten kunnen er ook wat van! Als je de voeten van onder je lijf hebt gelopen en dan zo’n opmerking krijgt, word je niet vrolijk.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!