Jannet - 'Vaak gaan we in gevecht, met de ziekte, de behandeling en onszelf'

Ze kijkt me geschokt aan. Chemo? Daar had ze helemaal geen rekening meer mee gehouden. Wendy weet even niets te zeggen. Het lijkt alsof we dit onderwerp nooit hebben besproken, maar toch is dat niet zo. Ze heeft het onderwerp in haar hoofd gewoon geparkeerd. Een zwarte auto, tussen een heleboel andere zwarte auto’s.
Tijdens onze eerste ontmoeting op de mamapoli vraagt ze me of ik de operatie doe. Zoveel vertrouwen heeft ze blijkbaar in me. Maar dan moet ik lachen… Ik neem veel taken van de arts over, maar niet de operatie. De tumor in haar borst is groot, maar kan er makkelijk uit. Daarom besluiten we samen met de chirurg om eerst te opereren. Na de operatie blijkt er een micrometastase (uitzaaiing) in haar oksel te zitten en de tumor heeft een snelle delingsgraad, wat betekent dat hij agressief is. Alle reden om alles uit de kast te halen om haar weer beter te maken.
We hebben vanaf het eerste moment een klik, zijn even oud. Ze komt meestal samen met haar partner, is vrij nuchter en wil vooral doorgaan en er niet te veel bij stilstaan. Haar werk bij een boekhandel en haar eigen schoonheidssalon wil ze zo lang mogelijk aanhouden. Het geeft haar afleiding en minder tijd om over alle shit na te denken. Het valt me op dat ze bij alles vanuit de derde persoon praat. Als ik dit aankaart, herkent ze het wel. Het is haar manier om het nog niet echt binnen te laten komen.
Ze zal eerst bestraald gaan worden op haar borst en oksel en daarna komt de chemotherapie. Er wordt een afspraak geregeld bij de radiotherapeut en de oncoloog. Een paar dagen na het gesprek met de oncoloog, belt ze me. Ze voelt zoveel weerstand tegen de behandeling met chemotherapie. De oncoloog heeft alles goed uitgelegd en de noodzaak ziet ze wel in, maar het voelt niet goed.
Ze vindt het moeilijk om onder woorden te brengen wat die weerstand is. Het is niet per se angst om kaal te worden, maar het voelt voor haar zo groot en zal zoveel invloed hebben op haar dagelijks leven... En juist dat ‘gewone’ houdt haar op de been. Ik weet dat overtuigen haar niet zal helpen, dus vraag ik haar wat ze nodig heeft om de knoop te kunnen doorhakken. Dan komt het hoge woord eruit.
Ze wil een second opinion in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, maar vindt het moeilijk om te vragen. Ze is bang om mij teleur te stellen. Ik ben echter blij dat ze het zegt. Nee, ze stelt me niet teleur. Een second opinion is er niet voor niets. Het helpt om iemand met een frisse blik naar jouw situatie te laten kijken en het kan een bevestiging zijn van opties en helpen een keuze te maken. Gelukkig kan ze snel terecht. Het advies blijft hetzelfde.
Ze vraagt me of ik op de eerste chemodag even bij haar langs wil gaan op de kurenkamer. Eigenlijk mag het niet vanwege corona, maar ik besluit een aantal van mijn boeken op de kurenkamer te brengen als inkijkexemplaar, zodat we elkaar toch even kort kunnen zien. Het geeft haar vertrouwen. Ik ben er als ze me nodig heeft, ook al kan ze het heel goed zelf. Een blik en een bemoedigend woord kunnen net dat verschil maken.
Terwijl ze nog middenin de chemo zit, maakt ze weer een afspraak met me. Ze ziet bleek en draagt een speciaal mutsje omdat ze kaal geworden is. Ondanks al haar goede voornemens en nuchtere kijk op dingen, is ze het zat en voelt ze weer die enorme weerstand in zichzelf tegen de chemo. Ze wil stoppen en vraagt eigenlijk mijn goedkeuring; een soort van second opinion ter bevestiging dat het oké is.
Niemand wil ziek zijn en al helemaal niet ziek gemaakt worden. Vaak gaan we in gevecht, met de ziekte, de behandeling en onszelf. Verlangend naar het ‘oude leven’ waar alles nog gewoon was, zonder al teveel zorgen. Wendy ook. Het is een proces van rouw, jezelf tegenkomen; met vallen en opstaan leren van het leven. En Wendy? Met Wendy komt het wel goed. Kleine stapjes…

Dit is Jannet:
Ik ben Jannet Wiegersma (1969), RN, PN, NN, ERN, MANP, lifestylecoach en auteur. Ik werk al dertig jaar in de zorg en mijn motto is ‘een leven lang leren’. Ik heb meer dan 60 duizend patiënten gezien, piepjong en stokoud, van 450 gram tot aan ruim 300 kilo. Kwetsbare mensen, met een lach en een traan, soms aan één blik genoeg en een andere keer diep in gesprek. Alles wat ik van hen heb geleerd, wilde ik teruggeven en in 2019 werd dan ook mijn boek: Leren lopen op je handen, als ziek zijn je leven op z’n kop zet uitgegeven. Het voorwoord werd geschreven door minister Bruno Bruins van Medische zorg en sport. Wat me het meest bezighoudt in de zorg, is wat patiënten beweegt, waarom doen ze wat ze doen. Kunnen we ze leren om op een gezonde manier ziek te zijn? Ik schrijf erover en geef trainingen aan zowel patiënten, mantelzorgers als collega-zorgverleners. Altijd met een positieve insteek, vol energie en passie. Samen lachen om onze menselijke kronkels, praktische informatie, direct toe te passen, maar vooral met een kijk vanuit een ander perspectief. Ziek zijn zet immers je leven op z’n kop. Leer dan lopen op je handen. Meer blogs lezen, het boek inzien of bestellen? Neem gerust een kijkje op mijn website: www.lerenlopenopjehanden.nl
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.