Blogger Jannet: 'Mijn moederhart heeft dit keer echt verdriet…'

janet-madelon-borstkanker

Het hart van verpleegkundig specialist Jannet huilt. Ze wil haar hand op de hare leggen, zeggen dat het goed komt, haar vasthouden, knuffelen… Maar ja, onprofessioneel. Jannet kan deze vrouw niets beloven, en nu met corona is het al helemaal ‘not done’ om haar aan te raken. Jannet deelt haar verhaal. 

Zelf lijkt ze redelijk onbewogen; ik denk dat mijn woorden nog niet binnen gekomen zijn. Voor me zit een jonge vrouw, halverwege de 30. Ze is alleen en lijkt op mijn eigen dochter. Ze stelt maar één vraag: 'Kan het door de stress komen van afgelopen jaar?'

Ik moet haar het antwoord schuldig blijven. We weten het gewoon niet, ook al wordt er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. 'Het is meestal gewoon pech; een verkeerde celdeling, oorzaak onbekend', vertel ik haar.

Ze heeft een zware burn-out achter de rug en krabbelde net weer op. Alleenstaand met twee kleine kinderen, een baan die veel van haar vraagt en een hoogoplopende ruzie met haar moeder was de drup die de emmer deed overlopen.

Ze is de laatste op mijn poli vandaag. Ik heb al twee slecht nieuws gesprekken gevoerd en ben blij dat er een jonge vrouw komt. Statistisch gezien is de kans klein dat ze borstkanker zou hebben, en het stelt me gerust als ze vertelt dat het niet in de familie voorkomt. Nadat ze nog wat vragen heeft beantwoord, volgt het lichamelijk onderzoek.

Het is een klein knobbeltje van ongeveer 8mm in haar rechterborst. Het voelt grillig en lijkt een beetje vast te zitten aan haar borstwand. Ik schrijf in haar dossier wat ik heb gevoeld, maar zet bij de D.D. cyste of fibroadenoom* met een vraagteken. Ik krijg het woord maligne (kwaadaardig) niet op het scherm...

Wanneer de uitslagen van het onderzoek binnenkomen, ben ik vol ongeloof. Ik loop naar de radioloog voor overleg. Wat mijn vingers voelden en mijn ogen op het scherm zagen, wil in mijn hoofd nog niet landen. Ik voel weerstand; adrenaline zelfs. Ik hoop dat ergens iemand een fout heeft gemaakt.

We hebben in de afgelopen weken veel jonge vrouwen tussen de 30 en 40 jaar met borstkanker gezien. Midden in het leven, jonge kinderen, bezig met hun carrière, vrienden, onbezorgd. Het werd in één klap op z'n kop gezet… Madelon wordt aan het lijstje toegevoegd. Het doet zeer, het raakt ons als zorgverleners. Ze gaan af en toe onder onze huid zitten en even mee naar huis. Gelukkig hebben we een fijn team en kunnen we er samen goed over praten. Even je hart luchten en weer door, maar mijn moederhart heeft dit keer echt verdriet…

*Een fibroadenoom is een cyste op basis van bindweefsel en is een goedaardige afwijking.

Ben je ziek of ken je iemand die ernstig ziek is? Heb je het gevoel dat je leven op z’n kop staat en zou je willen leren hoe je zo gezond mogelijk ziek kan zijn? Ben je zorgverlener en benieuwd of mijn boek wat is voor jouw patiënten? ‘Leren lopen op je handen, als ziek zijn je leven op z’n kop zet’ is nu via de website www.lerenlopenopjehanden.nl te koop voor maar €17,50 (geen bezorgkosten). Vul hierbij de couponcode: Gezond2020 in.

blogger-janet-verpleegkundig-specialist

Dit is Jannet:

Ik ben Jannet Wiegersma (1969), RN, PN, NN, ERN, MANP, lifestylecoach en auteur. Ik werk al dertig jaar in de zorg en mijn motto is ‘een leven lang leren’. Ik heb meer dan 60 duizend  patiënten gezien, piepjong en stokoud, van 450 gram tot aan ruim 300 kilo. Kwetsbare mensen, met een lach en een traan, soms aan één blik genoeg en een andere keer diep in gesprek. Alles wat ik van hen heb geleerd, wilde ik teruggeven en in 2019 werd dan ook mijn boek: Leren lopen op je handen, als ziek zijn je leven op z’n kop zet uitgegeven. Het voorwoord werd geschreven door minister Bruno Bruins van Medische zorg en sport. Wat me het meest bezighoudt in de zorg, is wat patiënten beweegt, waarom doen ze wat ze doen. Kunnen we ze leren om op een gezonde manier ziek te zijn? Ik schrijf erover en geef trainingen aan zowel patiënten, mantelzorgers als collega-zorgverleners. Altijd met een positieve insteek, vol energie en passie. Samen lachen om onze menselijke kronkels, praktische informatie, direct toe te passen, maar vooral met een kijk vanuit een ander perspectief. Ziek zijn zet immers je leven op z’n kop. Leer dan lopen op je handen. Meer blogs lezen, het boek inzien of bestellen? Neem gerust een kijkje op mijn website: www.lerenlopenopjehanden.nl

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!