'Ik ga in gesprek met de zorgmedewerkers en uit mijn zorgen'

maaike-zorgen maken

Na het lezen van de rapportage slaat bij Maaike de bezorgheid toe. Ze gaat direct naar haar vader toe en ze er schrikt behoorlijk van hoe ze haar vader daar aantreft. 'En waar hij normaal gelijk overeind zou komen als hij me ziet, blijft hij nu vermoeid liggen.'

Naar aanleiding van wat ik in de rapportage lees, besluit ik die avond abrupt nog even bij hem langs te willen gaan. Ik klop zachtjes aan en loop vervolgens zijn kamer op. Hij ligt aangekleed op bed, boven op de deken. Hij is diep in slaap en heeft totaal geen besef dat ik zijn kamer op gekomen ben. Ik kniel naast zijn bed en aai zachtjes over zijn been. Hij geeft geen reactie, waarop ik zijn hand pak en zachtjes zeg: “Papa?” Na een paar keer gaan zijn ogen open, waarna het vervolgens nog even duurt voordat hij echt goed door heeft dat ik naast zijn bed zit. En waar hij normaal gelijk overeind zou komen als hij me ziet, blijft hij nu vermoeid liggen.

Terwijl ik mijn tranen probeer te bedwingen, probeer ik een gesprek met hem aan te gaan. Ik probeer te achterhalen hoe hij zich voelt, maar ik merk dat mijn vragen niet goed bij hem binnenkomen. Misschien omdat hij zo moe is en net wakker is geworden uit die diepe slaap, maar ik vertrouw het niet. Dit is niet hoe ik mijn vader ken en hoe hij normaal op me zou reageren. Het welbekende ‘niet pluis’ gevoel. Zodra hij overeind probeert te komen, geeft hij flinke pijn onder in zijn rug aan. Hij is recent verkouden geweest, hoest nog altijd behoorlijk en geeft met regelmaat gelig sputum op. Zijn gedrag is de laatste tijd wat anders, wat natuurlijk een achteruitgang in zijn dementie zou kunnen zijn, maar ook een fysieke oorzaak zou kunnen hebben.

Ik ga in gesprek met de zorgmedewerkers en uit mijn zorgen. De 'zuster' in mij komt naar boven en op mijn verzoek sticken ze zijn urine en krijgt hij pijnstilling. In overleg voer ik zelf de controles uit, omdat ik weet dat ze druk zijn. Deze zijn op dit moment niet afwijkend. Ik geef aan dat ik wil dat er maandag sowieso een arts bij hem langs gaat, om in ieder geval zijn longen te beluisteren en dat er tot die tijd twee keer daags controles bij hem uitgevoerd worden. Als we alles besproken hebben, breek ik en schuif ik huilend terug in de rol van dochter. Ik ben dankbaar voor de lieve zorgmedewerkers, die er op dat moment ook voor mij zijn. Ik help mijn vader met omkleden, klaarmaken voor de nacht en dek hem toe. Ik kus hem en vertel hem dat ik heel veel van hem hou. Ik zie aan zijn gezicht dat hij vreselijk moe is en zeg hem dat hij maar lekker moet gaan slapen: “Welterusten papa, ik kom snel weer.”

Maaike 🌸

maaike-blogger

Dit is Maaike:

Mijn naam is Maaike van Rossum. Sinds het behalen van mijn verzorgende diploma in 2006, werk ik in de ouderenzorg. Ondertussen ben ik wat extra diploma's rijker en mag ik mij sinds juni 2023 verpleegkundige noemen. Na al die tijd doe ik mijn werk nog steeds met veel liefde en plezier, maar is daar sinds voorjaar 2018 een diepere dimensie in ontstaan. Mijn vader, toentertijd  nog 64 jaar, bleek een beginnende vorm van dementie te hebben. Na een turbulente periode, werd het voor mij een uitlaatklep om te schrijven. Schrijven is voor mij naast het ordenen van mijn gedachtes, ook een manier om herinneringen vast te leggen. Met mijn blogs wil ik laten zien hoe bijzonder de zorg is, in al zijn mooie, verdrietige en heftige momenten. Mijn blogs verzamel ik op DementieBlogs.nl en mijn Facebook-pagina. Volg jij mij al?

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!