Hoe verleid je ouderen tot drinken bij tropische temperaturen?

ignar-drankjes-tropisch-ouderen

Ouderen drinken op warme dagen vaak te weinig. Uitdroging ligt dan ook op de loer. Maar: hoe verleid je ouderen (en mensen met dementie) tot drinken? MuziekGeluk trainer Ignar Rip weet hier wel raad mee! 

Versier bijvoorbeeld waterglazen met takjes munt, schijfjes citroen of sinaasappel. Zo verander je een gewoon glaasje water in een verleidelijke tropische verrassing. Het levert je reacties op, en daardoor contact, gespreksstof. Ondertussen wordt er gedronken. 

Heb je daarnaast grote potten? Vul ze dan royaal met fruit, doe er een rietje in en serveren maar. Probeer ook eens kiwi, meloen, komkommer, grapefruit, blauwe bessen of rozemarijn. Maak waterijsjes met fruit, ijsblokjes met citroen of serveer koude groene thee met limoen. Heb je wat meer tijd of helpers? Neem dan een middel of grote diepvries ziplock zak die past in een diepvrieslade of eentje die past in een vrieskist.

Neem sinaasappelen, aardbeien, citroenen en ander fruit naar keuze. Snijd ze in plakken. Pak een bakplaat, leg daarop bakpapier en groepeer het gesneden fruit. Schuif de gegroepeerde fruitcompositie in de ziplock zak. Sluit de zak en druk de zak voorzichtig met een dunne stok aan, zodat er vierkantjes tussen de stukken fruit ontstaat.

Leg de zak in de diepvries en neem, nadat het fruit bevroren is, de parten uit de zak. Breek deze in de vorm die je hebt gekozen, en serveer ze bij een frisse salade. Hiermee kun je groente, fruit en water op smakelijke wijze presenteren. 

Verleiden en versieren zijn niet alleen buiten de zorg toverwoorden, maar zeker ook binnen de zorg. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer het gezellig is en het eten en drinken er aantrekkelijk uitziet, we geneigd zijn meer te eten en drinken. 

Om het drinken nóg gezelliger te maken, heb ik de Spotify playlist 'Waterbuffet' gemaakt. Dit is een afspeellijst gevuld met liedjes als: 'Trink, trink bruderlein trink', 'Zij dronk ranja met een Rietje', 'Summer wine' en natuurlijk 'Glaasje op laat je rijden'.

Je kunt ook een 'Zomer drinking buffet' maken. In de tuin, op het terras of in de hal. Wat je daarvoor nodig hebt? Een tafel, watertape en grote waterkannen of kommen. Wees creatief! Vul dat wat je hebt gevonden met water en maak het aantrekkelijk met fruit en munt. Misschien kan er ook iemand bowl maken? Het liefst met vers fruit, maar het kan ook met blikfruit. Zo wordt het 'Zomer drinking buffet' een uitje.

Je kunt er ook een activiteit van maken door bewoners om hulp en assistentie te vragen en ze zoveel mogelijk zelf naar de tap te laten lopen en te laten inschenken. Hans Becker noemt dit 'zorgen met de handjes op de rug'. En nog een andere tip: wist je dat munt groeit als kool? Is er ergens een stukje grond vrij, dan kun je er een muntplantje plaatsen. Zo heb je munt de hele zomer voor het grijpen. 

Veel plezier! 

ignar-muziekgeluk-trainer-ouderen

Dit is Ignar:

Ik ben Ignar Rip. Samen met mijn vriend woon ik in Doorwerth, waar ik met mijn vader 10 jaar heb gezorgd voor mijn moeder met Alzheimer. Dit heeft geleid tot het schrijven van een methodiek die de dementie-zorg gemakkelijker en leuker maakt. Ik vindt mijn werk fantastisch: ik verhoog het welzijn van mensen met dementie en verminder de werkdruk voor verzorgenden. Want met goed toegepaste muziek verminder je agressie, onrust en onbegrepen gedrag. Ook kan het gebruik van medicatie en onvrijwillige zorg worden beperkt. Wil je meer weten? Kijk dan op mijn site: MuziekGeluk.nl

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Volg je mij al op Facebook, Instagram of Twitter? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier.