Bijzonder (team)uitje: ervaar hoe het is om blind te zijn in muZIEum

MuZIEum
Foto: MuZIEum
Wat
muZIEum
Waar
Nijmegen
Wanneer
Ma: 12-17u, di t/m zo 9.30-17u
Entree
Volwassenen: € 17,50, kinderen 8 t/m 12 jaar: € 12,-
Goed om te weten
Van te voren reserveren!

Ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Toen ik over muZIEum in Nijmegen las, dacht ik meteen: dat wordt ons volgende teamuitje! Origineel, leerzaam én een linkje met de zorg. Ook iets voor jou en je collega’s?

Als je een teamuitje organiseert, moet je er wel zeker van zijn dat datgene wat je van plan bent ook écht leuk is. Dus speurde ik het internet af naar recensies over muZIEum. De reacties van mensen die bij muZIEum geweest zijn lovend:

‘We hadden geen idee hoe het is om blind te zijn. Nu wel. Doen!’

‘De impact van het bezoek gaat nog heel lang door.’

‘Je krijgt direct bewondering voor de mensen die slechtziend of blind zijn.’

Zintuigen op scherp

Dat klinkt goed. Maar wat houdt een bezoekje aan muZIEum precies in? Na een introductie van een half uur, waarin je leert hoe je de taststok moet gebruiken en je zintuigen op scherp worden gezet tijdens een 3D-audioshow, is het tijd voor een beleving. Dit zijn persoonlijke rondleidingen in groepjes van maximaal zeven bezoekers die ongeveer één uur in beslag nemen.

Je kunt uit drie belevingen kiezen:

  1. Donkerbeleving Een dag uit het leven van… Een gids leidt je in het pikkedonker rond in het dagelijks leven van iemand die blind is. Je ziet hierbij geen hand voor ogen.
  2. Donkerbeleving Op vakantie met… Je wordt ondergedompeld in vakantiesferen, maar dan zonder zicht.
  3. Buitenbeleving Expeditie ribbelroute. Door een virtualrealitybril ervaar je hoe het is om slechtziend te zijn tijdens een rondleiding door de binnenstad van Nijmegen.

Alle gidsen van muZIEum zijn blind of slechtziend en vertellen uit eigen ervaring. Dat maakt de belevingen extra bijzonder. In dit filmpje krijg je een korte impressie:

(Tekst gaat verder na het filmpje)

Teamuitje!

Als je (zoals ik) met het team van je werk naar muZIEum wilt, kun je een arrangement boeken. Na een kop koffie of thee en een stuk taart (jum!) doe je eerst een donkerbeleving of de Expeditie ribbelroute. Daarna doe je – uiteraard in het pikkedonker – een teamopdracht die ‘nieuwe inzichten biedt die jullie meteen in de praktijk kunnen brengen.’ Deze dag kun je leuk afsluiten in het gezellige lunch, borrel of diner, want muZIEum bevindt zich in het gezellige centrum van Nijmegen.

Goed doel

Wat ik heel mooi vind aan muZIEum is dat het een duidelijke en mooie missie heeft: kennis over en begrijp voor mensen met een visuele beperking vergroten en de participatie en emancipatie van deze mensen vergroten. En het muZIEum biedt dus ook werkgelegenheid voor blinden en slechtzienden.

Nou, ik ga de datumprikker voor ons teamuitje eruit gooien, wat jij? ?

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!