Inez start dagbesteding op een unieke locatie

Zorgboerderij dagbesteding

Dagbesteding voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Maar dan helemaal zoals jij het ideaal voor je ziet. Inez (51) deed het en opende begin januari haar eigen dagbesteding op de boerderij.

Moeder

‘Mijn moeder heeft Alzheimer en in de afgelopen jaren heb ik van dichtbij meegemaakt wat dat met mensen doet. Met haar, maar ook met mijn vader die inmiddels 87 is. Het is zwaar om dag in dag uit voor iemand met Alzheimer te zorgen en je hebt er nooit een dag vrij van.

Samen blijven

We hebben heel wat locaties voor dagbesteding bezocht, maar nergens vonden we wat we zochten. Mijn moeder wilde de auto soms niet eens uit, die voelde aan haar water dat ze zich er niet thuis zou voelen. Nergens konden ze samen terecht. Terwijl dat voor veel oudere echtparen juist zo belangrijk is. Ze hebben bijna zestig jaar geleden beloofd om altijd bij elkaar te blijven.

Boerderij verbouwen

Wij hebben een monumentale boerderij op een prachtige plek in Midden-Delfland, vlakbij Delft en Schiedam. We speelden met de gedachte om zelf op te zetten wat we niet konden vinden. De kinderen zijn groot, we hebben de ruimte. Twee bevriende psychogeriaters trokken ons over de streep. En zo begon een periode van veel gesprekken met deskundigen en later een flinke verbouwing om een mooie dagbesteding te creëren op deze unieke locatie.

Warme sfeer

We vinden het belangrijk dat het meteen warm aanvoelt als je hier binnenkomt. Als een thuis. We hebben verschillende ruimtes gemaakt waar mensen kunnen lezen, pianospelen, koken of gewoon een beetje naar buiten staren. Heel blij ben ik ook met de aparte ruimte voor mantelzorgers. Hier kunnen ze even tot rust komen en de zorg loslaten. Of zoals een echtgenoot zei: ‘heerlijk, nu kan ik eindelijk eens voetbal kijken.’

Rondscharrelen

Ik kan niet wachten tot het voorjaar is, want buiten is het ook fantastisch. We hebben de tuin aangepast, met natuurlijke barrières bij de sloot, een moestuin en veel bloeiende planten. Het wordt vast heerlijk als ze buiten kunnen zijn, tussen de pony’s en de rondscharrelende kippen. Dieren maken mensen blij.

Kleinschalige dagbesteding

Onze dagbesteding is kleinschalig, dat vond ik ook belangrijk. Er komen maximaal tien mensen. Zo kunnen we voor alle gasten de tijd nemen en heeft iedereen de ruimte. Niets is zo vreselijk als verplicht met z’n tienen in een kamer zitten. Hier kunnen ze gaan en staan waar ze willen. Er is voldoende begeleiding. Dagelijks zijn een verpleegkundige en verzorgende aanwezig, plus enkele vrijwilligers.

Kippenvel

Ik heb mijn carrière omgegooid, van succesvol decoratieschilder naar gastvrouw op deze boerderij. Het is het best spannend hoe het komende jaar gaat lopen. Maar we hebben ons heel goed voorbereid en de eerste reacties zijn zo enthousiast dat ze me kippenvel bezorgen. Ik wil niets liever dan ouderen met dementie en hun mantelzorgers gelukkig maken!’

Meer weten over dit prachtige initiatief van Inez? Neem een kijkje op www.boerderijweidelicht.nl.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!