Columnist Mirjam - 'Deze strijdlustige moeder beloofde om de naam van haar dochter altijd te blijven noemen'

mirjam-diagnose-verkeerd

Gehoord worden, écht gehoord worden, doorvragen en alles tegen het licht houden is van essentieel belang in het stellen van een diagnose. De soms veel te korte consulten en aannames kunnen voor een groep patiënten met onbegrepen klachten destrastreuse gevolgen hebben... Columnist Mirjam deelt in deze blog het verhaal van de 18-jarige Anouk Bijl.

'Er is een pakje voor je gekomen', zegt mijn man. Het is een boek. Als ik het papier verwijder lees ik: ‘Dokter, u luistert wéér niet.’

Op de voorkant zie ik een hand met een infuus, dat aait over de neus van een paard. Het is de hand van Anouk Bijl, woonachtig in Noord-Holland, die jaren geleden op 18-jarige leeftijd overleed. Haar moeder nam via de mail contact met mij op naar aanleiding van mijn rubriek over vrouwen met onbegrepen klachten. Vrouwen die de diagnose depressie of burn-out kregen maar waar het uiteindelijk om een ernstige lichamelijke aandoening bleek te gaan. 

Ik sla het boek open en lees hoe Anouk bij de psychiater belandt en, na 20 turbulente maanden van ziekte en achteruitgang, uiteindelijk de verpletterende diagnose ‘hersentumor’ krijgt en kort daarna overlijdt. Haar moeder moet haar kind beloven dat ze zal schrijven over de miscommunicatie en het niet gehoord worden als patiënt.   

Ik kreeg eerder reacties van voornamelijk vrouwen, die aangaven dat artsen te vaak stoppen met luisteren omdat ze teveel gefocust zijn op het stellen van een diagnose. Teveel gericht op specifieke symptomen en laboratoriumuitslagen terwijl het verhaal van de patiënt het belangrijkste instrument moet zijn. Dat niet de artsen niet deugen, maar het systeem, omdat niet elke puzzel te leggen valt in 10 minuten tijd.   

Ik lees wat het niet gehoord voelen met de jonge Anouk heeft gedaan. Het is hartverscheurend. Hoe zij een psychisch label krijgt en wanhopig tegen haar moeder zegt: ‘Mama, ze luisteren niet’.    

Het doet mij denken aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire, wiens levens verwoest zijn en destijds ook lange tijd niet werden gehoord. Hoe kijken zij naar de verkiezingen? Mark Rutte die wél gezien en gehoord wordt. Die volgens sommigen had moeten aftreden, maar in plaats daarvan is de VVD de grootste partij geworden.   

Ik bel de moeder van Anouk en bedank haar voor het boek. 'Ik wens jou en je man heel veel sterkte’, zeg ik. ‘Ons huwelijk heeft het helaas niet overleefd’, zegt ze zacht. Ik ben er stil van. Ik heb dezelfde gezinssamenstelling als haar, getrouwd en ook twee dochters, maar hoe anders kan het leven lopen.   

Deze strijdlustige moeder beloofde om de naam van haar dochter altijd te blijven noemen. Daarom draag ik deze column op aan die stoere, veel te jong gestorven Anouk Bijl.

 

Benieuwd naar het boek van Anouk Bijl? Klik hier

mirjam

Dit is Mirjam:

Hallo allemaal! Mijn naam is Mirjam Kaijer, oud-verpleegkundige en momenteel werk ik al jaren als columnist en medisch journalist voor de landelijke dagbladen. Ook geef ik al heel wat jaren communicatie trainingen in de gezondheidszorg, waarbij we de boodschap zingen in plaats van de traditionele flap-over te gebruiken. Ik ga de komende maanden artikelen of podcasts plaatsen waarvan ik denk dat het voor jullie doelgroep interessant kan zijn. Ik hoop jullie op deze manier te inspireren en te motiveren, vooral in deze roerige tijden. Vanwege dat laatste start ik heel bewust met een column. Het heet: TROTS. Want dat zijn we op jullie! Ook schreef ik er een lied bij dat je kunt beluisteren. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!