Claudia blogt over te lang doorlopen met klachten: ‘Wat we tegenkomen is soms schrikwekkend’

claudia-blogger-ok-assistente-regionale-verschillen-patiënten

Claudia omschreef in haar vorige blog al de diversiteit op de OK (kalknagels, navelpluis, weet je nog?). Deze keer blijkt dat er zelfs regionale verschillen zijn tussen de patiënten. ‘Hier in het noorden lopen mensen veel te lang door met klachten.’

Mensen verschillen per generatie. Net na de oorlog werd iedereen opgevoed onder het mom van: ‘Niet zeuren, je hebt het hartstikke goed.’ Dit verschoof geleidelijk aan steeds meer naar: ‘Even preventief laten checken hoe mijn gezondheid ervoor staat.’ Niets mis mee, maar je merkt het wel. Bij de oudere patiënten leeft vaak het motto: ‘Het is vanzelf gekomen, dus het gaat ook vanzelf weer weg’ nog heel erg.

Laatkomers

Wat je in die laatste patiëntencategorie tegenkomt is soms schrikwekkend. Mensen lopen, vooral hier in het noorden, bovenmatig lang door met bijvoorbeeld een blindedarmontsteking of galblaasproblemen. Men gaat later naar de dokter, bagatelliseert zijn klachten daar ook nog wel eens en komt daardoor geregeld (te) laat op de spoedeisende hulp.

Vieze organen

Dat heeft voor ons op de OK tot gevolg dat we regelmatig heel erg ‘vieze’ organen moeten verwijderen. Een ‘gewone’ ontstoken blindedarm heeft een rood en gezwollen uiterlijk. Een blindedarm die er veel te laat uit gaat, kan soms wit zien van pusbeslag, of afgestorven zwart lijken. In sommige gevallen zijn de gaten erin gevallen en loopt er darminhoud in de buik.

Lekker ingepakt

Genoeg vieze praatjes nu. Ik zal stoppen voordat iedereen afhaakt met lezen… Hoewel ik in twee eerdere blogs heb verkondigd dat ik best wat last heb van smetvrees, raak ik van dit soort taferelen natuurlijk in het geheel niet onder de indruk. Wat kan mij nou gebeuren? Ik sta lekker ingepakt in mijn steriele jas met handschoenen aan, een mondneusmasker en spatbril voor en een muts op. In de koffiekamer eten wij ook kalm verder tijdens een gesprek over pus/poep/pies ‘zolang de pus niet letterlijk over tafel vliegt’.

Alarmbel

Goed, terugkomend op de diverse soorten patiënten… Het is vervelend als je te laat met je blindedarmontsteking naar de dokter gaat. Dan heb je te lang onnodig pijn gehad en in het ergste geval kan je er een buikvliesontsteking aan overhouden. Maar ik schrok pas echt toen ik één van de specialisten hoorde vertellen dat mensen hier in het noorden ook dusdanig lang met klachten doorlopen dat kanker vaak laat (te laat) wordt gediagnosticeerd. Gelukkig zijn er steeds meer preventieve mogelijkheden om daarachter te komen! Denk aan de mammografieën en de darmonderzoeken via het bevolkingsonderzoek. Nee, vroeger was zeker niet alles beter!

operatieassistent Claudia

Dit is Claudia:

Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven.

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (shop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin

Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!