Blogger Hennie: 'Ouderen met autisme is nog altijd een onderbelicht onderwerp'

hennie-telefoon-autisme

Mag ik jullie voorstellen aan mijn nieuwe blogger Hennie? Zij neemt ons in deze blog mee in het onderwerp autisme; een aandoening die we als term best vaak tegenkomen. Vooral voor het kind met ASS is veel aandacht, maar Hennie deelt vandaag het verhaal van de oudere Cor. 

Cor was een cliënt van mij, maar is inmiddels enige jaren geleden op hoge leeftijd overleden. Cor werd bij ons aangemeld als een man met narcistische trekjes, cognitieve problemen en gedragsproblemen, zoals 'belterreur' (ken je die term?).

Het zorgteam van het verpleeghuis zat met de handen in het haar. Als Cor niet op de afgesproken tijd geholpen werd, belde hij het noodnummer van de politie. Dan kwam de politie kijken. Ook schreef Cor vele klaagbrieven naar de directie en zocht hij tv-programma's op. Cor had ook 'geloofswaanzin', waar hij erg in kon doordrammen. En dit is slechts een kleine greep uit het gedragsassortiment van Cor. Cor was altijd al een beetje 'vreemd' geweest, hoor.

Uit de heteroanamnese met zijn twee kinderen bleek wel dat Cor niet makkelijk was. Zijn huwelijk stond op springen, maar omdat hij zo rond zijn 55ste gediagnosticeerd werd met de ziekte van Pick, verklaarde dat veel voor de familie (vandaag de dag frontotemporale dementie, die gepaard gaat met grillig en ontremd gedrag). Cor woonde vanaf die tijd al in een ggz-instelling, maar verhuisde ruim 25 jaar later naar het verpleeghuis. 

Na de aanmelding bij de ggz, ging Cor de molen in. Bij ggz ouderenzorg is het in- of uitsluiten van somatische aandoeningen één van de eerste dingen die we doen. Dus bloedbeeld, beeldvormende onderzoeken en daarna nog even testen. Er kwamen geen bijzonderheden naar voren; zelfs de MRI van het brein was goed en passend bij een man van 80. En dat was interessant, want op mijn vraag of er verschil zat tussen de MRI van 25 jaar geleden en nu, bleek het antwoord 'nee' te zijn. Dat is bij een FTD zeer onwaarschijnlijk. Je raadt het waarschijnlijk al...

Na het afnemen van testen, observaties in de kliniek en huisbezoeken in het verpleeghuis, kwam de trieste conclusie dat er jaren geleden een zeer grote fout is gemaakt. Cor had geen Pick, maar autisme. Door verschillende factoren als leeftijd, verhuizing en personele wisselingen, heeft Cor veel gedragsproblemen geuit. Er was ook geen passend begeleidingsplan, want men wist niet beter. 

Ouderen met autisme is nog altijd een onderbelicht onderwerp. In tegenstelling tot nu, werden mensen daar vroeger niet op getest en wist men niet wat het was. Mensen met autisme werden als lastig ervaren, verdwenen het klooster in of leidden een onrustig of eenzaam leven. Nog steeds komen wij bij onze ggz niet-gediagnosticeerde ouderen tegen. Mensen die dus op hoge leeftijd te horen krijgen dat er sprake is van autisme. En je moest eens weten hoe vaak we dan horen: 'Had ik dit maar eerder geweten'.

Met goede uitleg en interne begeleiding is Cor teruggegaan naar zijn appartement. Er zijn nog veel klachtenbrieven geschreven en de politie kwam ook nog wel eens langs. Ons advies rondom die politiebezoekjes was overigens simpel: geef oom agent een bakkie koffie en zet hem bij Cor. Zodoende kan de politie zelf ervaren dat Cor een bijzondere man is en het past ook nog eens mooi in het kader van eigen regie, toch?

Bij 112 kwam een notitie dat als Cor zou bellen, er niet meteen groot uitgepakt werd. Nu maar hopen dat er geen brand uitbreekt...

blogger-hennie

Dit is Hennie:

Hennies dolle werkdag, verhalen uit de ouderenpsychiatrie. Hallo, lieve collega! Mijn naam is Hennie Snoeren en ik werk als ambulant verpleegkundige bij GGz Breburg en PersonaCura; specialisten autisme, persoonlijkheid en gedrag. Jaren geleden ben ik mijn carrière begonnen als ziekenverzorgende in het verpleeghuis. Al snel had ik oog voor en grote interesse in het geestelijke welzijn van de oudere mens. Daarom ging ik in de ouderenpsychiatrie werken en studeerde ik later door; onder andere voor verpleegkundige. Omdat psychiatrie bij ouderen veel voorkomt - maar met relatief weinig aandacht - ben ik mijn missie begonnen: mijn collega's uit de ouderenzorg meenemen in deze bijzondere wereld en samen leren hoe daar mee om te gaan. Naast mijn baan bij de GGz heb ik een eigen trainings- en coachingsbureau en help ik zorgprofessionals in de omgang met ouderenpsychiatrie, persoonlijkheidsstoornissen en gedrag. Ik spreek op Symposia en schrijf blogs over de avonturen op mijn werk. Neem een kijkje op mijn website. Veel leesplezier en misschien tot ziens!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!