Blogger Henk-Jan: 'Het wordt ons aan alle kanten heel gemakkelijk gemaakt om weinig te bewegen en ongezond te eten'

Henk-Jan-overgewicht

Het is een hardnekkig vooroordeel: een ‘maagverkleining’  ter behandeling van overgewicht is de makkelijke weg, bedoeld voor slappelingen die niet op eigen kracht kunnen afvallen.

Een gedeelte van mijn werk bestaat uit de behandeling van patiënten met ernstig overgewicht, oftewel morbide obesitas. Veel patiënten met obesitas gaan gebukt onder schaamte. Ze weten dat ze door veel mensen worden gezien als ongecontroleerde eters. Natuurlijk is de verstoorde balans tussen inname en verbranding van calorieën een oorzaak van obesitas maar dat is niet het hele het verhaal. Dat er zo hardvochtig over patiënten met obesitas wordt geoordeeld, zou best eens veroorzaakt kunnen worden door het feit dat ruim de helft van alle Nederlanders te kampen heeft met overgewicht (bron: Volksgezondheidenzorg.info). Met andere woorden: doordat heel veel mensen strijden tegen overtollige kilo’s, worden de mensen met ernstig overgewicht gezien als ‘verliezers’.

Iedereen kent wel iemand die alles kan eten zonder ook maar één gram aan te komen. Heel frustrerend. Maar het tegenovergestelde, namelijk bij de minste of geringste inname direct gewichtstoename, vinden we moeilijker te begrijpen. Toch zou dat ook reden kunnen zijn dat obesitas vaak familiair voorkomt, namelijk dat er naast een verkeerde levensstijl ook sprake is van bepaalde genetische aanleg. Daarbij moeten we niet vergeten dat we in een ‘obesogene’  maatschappij leven; het wordt ons aan alle kanten heel gemakkelijk gemaakt om weinig te bewegen en ongezond te eten.

Tenslotte is het belangrijk om te beseffen dat obesitas vaak samen gaat met psychische aandoeningen. Soms is een psychische aandoening de oorzaak van het overgewicht, maar vaak ook het gevolg waardoor een patiënt in een negatieve vicieuze cirkel terechtkomt.

Dat zijn dus de patiënten die op mijn spreekuur komen. Vaak hebben ze er al een heel leven met strijd tegen het overgewicht opzitten. Niet zelden is het ook een tijdlang gelukt om flink af te vallen, maar altijd kwamen de kilo’s toch weer terug.

Als patiënten worden verwezen naar ons obesitascentrum volgt eerst een uitvoerige screening om alle facetten van het overgewicht in kaart te brengen. De internist, de diëtist en de psycholoog doen onderzoek en zo mogelijk behandeling. Als blijkt dat alles is geprobeerd en een operatie de laatste mogelijkheid is, ‘last resort’, dan wordt iemand goedgekeurd voor een operatie.

Overigens wordt in de meeste gevallen in Nederland geen klassieke ‘maagverkleining’ uitgevoerd, maar een gastric bypass. Dat is een operatie waarbij een maagverkleining wordt gecombineerd met een omleiding van een gedeelte van het dunne darmpakket.

Patiënten weten dat de operatie een hulpmiddel is en geen wondermiddel. Na anderhalf jaar is er serieus risico op terugval omdat het lichaam gewend raakt aan de nieuwe situatie. Dan gaat het erom of patiënten in de tussentijd sporten en gezond eten onderdeel hebben gemaakt van hun levensstijl. Daarnaast kleven er ook nadelen aan een operatie; naast de complicatierisico’s die gepaard gaan met een operatie, zijn er ook bijwerkingen en risico’s op langere termijn zoals misselijkheid, buikpijn, moeheid, zuurbranden, diarree, vitaminedeficiënties, dumping*, darmafsluiting en nog meer. Kortom een operatie is geen lichtzinnige beslissing.

Het mag duidelijk zijn dat de patiënt die door middel van een operatie langdurig gewichtsverlies heeft bereikt, veel heeft overwonnen en terecht trots mag zijn op die prestatie!

*Dumping wil zeggen dat het voedsel te snel in de dunne darm terecht komt waardoor klachten optreden als misselijkheid, buikkrampen, duizeligheid of hartkloppingen.

blogger-henk-jan-mantel-chirurg

Dit is Henk-Jan:

Ik ben Henk-Jan Mantel, 37 jaar, getrouwd met Machteld en vader van drie zonen. Sinds 2016 ben ik werkzaam bij de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) in Almelo/Hengelo en de Saxenburgh Groep in Hardenberg. Ik ben een GE-chirurg, dat betekent dat ik patiënten behandel met aandoeningen van de buikorganen. Daarbij ligt mijn focus met name op slokdarmchirurgie, overgewichtchirurgie en verzakkingsoperaties. Als chirurg kun je patiënten helpen door heel concreet in te grijpen in het ziekteproces. Opereren is een grote verantwoordelijkheid en het blijft bijzonder om dat vertrouwen van patiënten te krijgen.  

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!