Blogger Anne: 'Ode aan de artsen'

anne-ode-aan-artsen

Er is de laatste tijd veel commotie rondom de zorg, en dan met name over de werkdruk van het zorgpersoneel. Terecht, zeg ik dan als verpleegkundige. Maar ik heb een beetje het gevoel dat artsen vergeten worden. Artsen: je weet wel. Medici die onbereikbaar zijn. Altijd druk en geen oog voor jou als verpleegkundige. Toch?

Het valt mij op dat er soms zo over artsen gedacht wordt. Dat artsen ons niet zien staan. Dat ze niet luisteren en geen tijd voor je hebben als je wéér belt over die ene patiënt. Misschien herken je dit totaal niet, maar toch wil ik wat over hen delen.

Artsen zijn tof. Ze hebben keihard gewerkt voor hun titel en doen dit nog steeds. Én ze vinden ons verhaal en ons observerend vermogen interessant. Zij hebben ons nodig en wij hen. Ze waarderen ons. Maar nu denk je misschien: hoe dan?

Nou, door het hele ziekenhuis te trakteren op chipolata taart van de bakker bijvoorbeeld. Niet eenmalig, maar gewoon als hij weekenddienst heeft. Elke weekend weer, jarenlang. Voor de verpleegkundigen. Of die ene arts die even koffie voor je meeneemt. Gewoon zo'n arts.

De arts waarmee je even een lolletje hebt tijdens de visite. Even wat gekheid en dan weer serieus aan het werk.

Maar ook de arts die met je spart wanneer je een moeilijk casus hebt. Lastige ethische kwesties. Je bespreekt de casus. Na een SIT* bijvoorbeeld. Wat zag of vond jij? Vond jij hetzelfde? 

Tuurlijk is het ook weleens anders. Artsen werken echt keihard. De werkdruk en de verantwoordelijkheid die zij hebben, is enorm. Maar ondanks dat, nemen ze de tijd om zaken uit te leggen aan ons en aan onze patiënten. Zo leerzaam!

Waarom ze dit doen? Omdat het gepassioneerde mensen zijn met hart voor hun patiënten. Ze houden van hun beroep. Ze willen zorgen en hebben het beste voor met de patiënt. Ik ben trots dat ik met deze artsen mag samenwerken. 

Artsen zijn tof. 

*SIT-team: Het Spoed Interventie Team (SIT) is een oproepbaar team, bestaande uit (over het algemeen) twee IC-verpleegkundigen en één IC/SEH-arts. Dit team kan met behulp van verplaatsbare bewakingsapparatuur en therapeutische middelen een mobiel IC-bed/bewakingsbed creëren op een afdeling. Alle afdelingen binnen het ziekenhuis kunnen een beroep doen op dit team, met behulp van de MEWS (Modified Early Warning Score). Met behulp van dit model weet je wanneer je dit team moet inschakelen. 

blogger-anne-chirurgie

Dit is Anne:

Ik ben Anne en ik ben verpleegkundige in het St Jansdal ziekenhuis in Gelderland. Ik werk op de afdeling chirurgie en zie daar verschillende specialismen, zoals gastro-enterale chirurgie, MDL, gynaecologie, urologie en mammachirurgie voorbijkomen. Ik hou van deze diversiteit, omdat je flink wat kennis in huis moet hebben en elke dag bijleert. In een ver verleden ben ik kok geweest. Na de opleidingen verzorgende IG en medewerker maatschappelijke zorg heb ik in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een interne opleiding tot verpleegkundige gedaan. Daar heb ik vijf verschillende afdelingen gezien en ben ik afgestudeerd op de hematologie. In mijn vrije tijd hou ik van een drankje met vriendinnen, reis ik graag en heb ik samen met mijn man een liefde voor Texel.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!