Echte dokters huilen ook en andere boeken over kanker voor zorgmedewerkers

boeken-kanker-artsen-verpleegkundigen

Hoe steun je de partner van je oncologiepatiënt? Welke voedingsadviezen geef je als verpleegkundige aan iemand met kanker? Wat gebeurt er als je als zorgmedewerker zelf plotseling ziek wordt? Hier zijn vijf boeken over kanker die deze vragen behandelen. 

1. Opnieuw aanraken na kankertherapie: het verhaal van een partner – Lucy Nijhuis

Hoe praat je met een patiënt en zijn of haar partner over seksualiteit? Zelf vind ik dat moeilijk omdat het een gevoelig onderwerp is. Wanneer iemand kanker heeft, is intimiteit soms lastiger of zelfs niet meer mogelijk. Dit heeft niet alleen impact op de patiënt zelf, maar ook op de partner. Dit boek is geschreven vanuit zo’n partner: Lucy. Haar verhaal laat niet alleen zien dat partners door kanker uit elkaar kunnen groeien, maar ook dat er vanuit het verplegend personeel vaak minder aandacht is voor de partner van een patiënt. Hoe kun je hier als verpleegkundige op inspelen? Daar geeft dit boek onder andere antwoord op.

Prijs: €11,95

2. Echte dokters huilen ook – Warner Prevoo

Wat gebeurt er met je als je plotseling een patiënt wordt van je eigen collega’s? Dit gebeurde Warner Prevoo, een radioloog in het Anthoni van Leeuwenhoek, aan levende lijve wanneer hij gediagnosticeerd wordt met longkanker. In dit boek vertelt hij zijn verhaal van de andere kant: niet als kankerspecialist maar als patiënt. Het is humoristisch, onverwachts serieus en ook herkenbaar. Zeker voor zorgmedewerkers die ooit zelf ziek zijn geweest. Pak de tissues maar, want net als echte dokters, huilen echte verpleegkundigen, verzorgenden of helpenden ook.

Prijs: €12,99

3. De dag dat ik doodging – Tania Bongers

Tania is jong, vitaal en dolgelukkig met haar eerste zwangerschap. Tot het moment dat ze de verbijsterende boodschap krijgt: ze heeft baarmoederhalskanker. De artsen adviseren haar de baby te aborteren, zodat ze de tumor kunnen verwijderen. Dat kan Tania niet over haar hart krijgen. Ze doet er alles aan om haar kindje in leven te houden. In dit boek beschrijft ze haar meeslepende verhaal.

Prijs: €21,99 (€4,99 voor een e-book)

4. Voedingsinterventie bij kanker – Engelbert Valstar

Welke voedingsstoffen veroorzaken kanker? Dat vertelt arts-bioloog Engelbert Valstar in dit boek. Hij legt precies uit welke werkzame stoffen de vorming van kankercellen kunnen stimuleren. Daarnaast belicht hij ook welke voedingsmiddelen juist een genezende werking kunnen hebben, bijvoorbeeld fruit. Fruit bevat veel vitaminen en mineralen die kankerremmend kunnen werken. Wellicht staan hier handige voedingsadviezen in, waar jij je patiënt mee kan helpen. Ik moet er wel bij zeggen dat dit geen makkelijk boek is. Er staan veel lastige termen in.

Prijs: €10,-

5. Geef kanker een gezicht – Heidy Brakenhoff

Houd je niet van lange lappen tekst? Dan is dit boek misschien iets voor jou. Het bestaat uit een portretreeks van 118 oncologiepatiënten. Fotografe Heidy Brakenhoff geeft hiermee kanker letterlijk een gezicht. Ze heeft oog voor de positiviteit en het doorzettingsvermogen van de mensen in het boek. Ze laat echter ook zien dat kanker geen lachertje is. Dat doet ze door sommige mensen met een bedachtzame, angstige of zelfs boze blik te fotograferen. Het is een mooie mix geworden. Dit boek is wat prijziger dan de rest, maar door dit boek te kopen steun je het KWF. Alle opbrengsten dragen bij aan onderzoek naar kanker.

Prijs: €29,95

Weet jij nog mooie, heftige of leerzame boeken over dit onderwerp? Laat het me weten in een reactie.

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (shop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin

Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!