8 tips van kraamverzorgenden voor kersverse vaders

tips-kraamverzorgenden-kersverse-vaders

Werk je in de geboortezorg? Dan ken je ze vast: die kersverse vaders die alles héél graag goed willen doen, maar zich ondertussen gedragen als hyperende stuiterbal of onzekere sta-in-de-weg. Ik vroeg kraamverzorgenden welke situaties ze vaak tegenkomen. En hebben ze tips voor die nieuwbakken papa’s?

1) Bellen en appen? Stel nog maar even uit

Wauw! Dat heeft zijn vriendin toch maar mooi gefixt! En kijk die baby nou! Alles erop en eraan! Natúúrlijk is hij wildenthousiast en wil hij iedereen meteen laten weten dat het mooiste kind ooit is geboren. Toch kan hij het prille geluk beter nog even in stilte koesteren. Zodra hij het grote nieuws wereldkundig maakt, is het namelijk gedaan met de rust.

2) Stuur de kraam weg

De baby is door de verloskundige nagekeken en ligt bij de moeder. Wat let hem om óók onder dat dekbed te kruipen? Even een knus moment met z’n drieën. En natuurlijk mag hij de kraamverzorgende en verloskundige vragen de kamer een poosje te verlaten.

3) Is die van mij?

Ja paps, die baby is (hoogstwaarschijnlijk) van jou. Maar gevoelsmatig werkt dat misschien nog niet zo. Waar de moeder door hormonen meteen een band heeft met het kind, krijgt vader die band pas later, door contact. Laat hem de baby maar regelmatig op zijn blote huid leggen. En vertel hem dat het kind zijn stem herkent. Zéker als hij tijdens de zwangerschap tegen de buik heeft gepraat.

4) Relax, man

De kraamzorg leert meestal eerst aan de vader hoe je een luier verschoont, de baby in bad doet of een fles klaarmaakt. Daar kan hij aardig van in de stress schieten. Wat een verantwoordelijkheid! Help hem relativeren. Miljoenen vaders gingen hem voor. Dat kan hij dit klusje toch zeker ook klaren?

5) Help, kraamtranen!

Menig vader schrikt zich een hoedje. Er ligt een wolk van een baby in de wieg. En toch barst zijn vriendin tussen de derde en vijfde dag ineens in huilen uit. Om helemaal niets. Leg hem maar uit dat dit normaal is. Die tranen komen door hormonen, het herstel van de bevalling en slaapgebrek. Over een paar dagen zijn ze net zo snel verdwenen als ze kwamen.

6) Is dit het nou?

De roes van de eerste dagen is voorbij. Het slaapgebrek begint flink op te breken, en vader vraagt zich stiekem af of die baby eigenlijk wel zo’n goed idee was. Natuurlijk wel! Dat weet jij. Daarom hou jij hem voor dat die kleine over een week of zes al naar hem gaat lachen. Reken maar dat hij dan verkocht is!

7) Ik heb het óók zwaar, hoor!

Tuurlijk, vaders hebben het die eerste tijd niet makkelijk. Luiers verschonen, geboorteaangifte doen, geboortekaartjes regelen, zorgen voor boodschappen en visite ontvangen. Dodelijk vermoeiend allemaal, zeker in combinatie met gebroken nachten. Maar daarover klagen tegen zijn vriendin? Geen goed idee! Zij heeft het écht zwaarder, al was het maar vanwege de lichamelijke ongemakken. Zeg hem dat maar heel subtiel.

8) Trusten!

Tref je zo’n stoere vent die beweert dat hij het allemaal wel redt op die paar uurtjes slaap? Praat hem dat maar snel uit zijn hoofd. Zolang de kraamverzorgende in huis is, kan hij ’s middags lekker slapen, tegelijk met zijn vriendin. Sweet dreams, papa!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!