Zzp’er in de kraamzorg, doen of niet?

ZZP kraamzorg kraamverzorgende

Veel kraamverzorgenden werken als zzp’er. Kraamverzorgenden die dat niet doen, spelen weleens met de gedachte hun eigen toko op te richten. Ik vroeg eens rond in mijn omgeving welke voor- en nadelen de eenpitters in de kraamzorg ervaren.

Always look at the bright side of life. Laten we daarom beginnen met de voordelen van zzp’en in de kraamzorg.

Drie aanlokkelijke voordelen:

  1. Eigen baas

    Dit voordeel geldt voor iedereen die eigen baas is: jij bepaalt voor wie je werkt en hoeveel je werkt. Wil je zes weken naar Australië? Je hoeft niemand om toestemming te vragen. Een tijdje rustig aan doen of juist extra veel uren draaien om te sparen voor een nieuwe racefiets? Geen leidinggevende die moeilijk doet, je mag het allemaal zelf beslissen.  
  2. Jouw stijl

    Als zelfstandig kraamverzorgende kiezen mensen speciaal voor jou. Vaak hebben ze van andere cliënten of via je website al over je gehoord. De kans dat er een leuke klik is wordt dus alleen maar groter. Sommige zzp’ers kiezen voor een specialisatie waarmee ze de markt op gaan. Natuurlijke kraamzorg, babymassages of extra aandacht voor Islamitische normen en waarden bijvoorbeeld.
    Lees ook: IC-verpleegkundige Hassan legt uit: zó zorg je voor patiënten uit een andere cultuur
  3. Zelf verantwoordelijk

    Voor mensen met een ondernemend karakter en een onafhankelijke geest is zzp’en een uitkomst. Mijn vriendin Karin is zo iemand. ‘Heerlijk om van begin tot eind zelf verantwoordelijk te zijn voor de kraamzorg in een gezin’, zegt ze. ‘Ik geef me 150% en als we na afloop allebei tevreden zijn, geeft me dat een grote kick.’

Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Eh, die uitspraak was natuurlijk anders, maar je snapt wat ik bedoel: er zijn ook nadelen. 

De nadelen van zzp'en in de kraamzorg:

  1. Zelf verantwoordelijk dus

    Heel leuk dat je alles op jouw manier mag doen, maar je staat er dus echt alleen voor. Ben je ziek? Dan zul je zelf voor vervanging moeten zorgen. Klanten regelen, intakegesprekken voeren, factureren en zorgen voor een jaarrekening? Er zijn bureaus die je kunnen helpen, met het factureren bijvoorbeeld, maar jij bent eindverantwoordelijk voor de toko.  
  2. Planning

    Voor Karin wegen andere nadelen zwaarder. ‘Het is weleens vervelend dat je altijd bereikbaar moet zijn. En dit werk is moeilijk te plannen, baby’s komen meestal niet op de geplande datum. Neem je twee cliënten aan en wordt de eerste baby te laat en de tweede te vroeg geboren, dan zit je klem.’ Veel zzp’ers vormen daarom een netwerk zodat ze voor elkaar kunnen inspringen als dat nodig is. Dit wordt door de beroepsverenigingen sterk gestimuleerd.  
  3. Al die regels…

    Mocht je denken dat je als zzp’er de bureaucratie en protocollen mooi kunt omzeilen, dan moet ik je teleurstellen. Contractering door zorgverzekeraars is een van die lastige dingen. Als zzp’er in de kraam krijg je namelijk maar zelden een contract en mag je niet rechtstreeks declareren. Gevolg is dat zowel jij als je klanten vaak een lagere vergoeding krijgen, tenzij je je aansluit bij een faciliterende organisatie die wel contracten heeft. Bijscholing, aansluiten bij integrale geboortezorg en voldoen aan kwaliteitseisen gaan ook niet aan je voorbij. En dan heb je natuurlijk nog de belastingdienst die het helaas niet leuker kan maken. Je moet altijd kunnen aantonen dat je zelfstandig ondernemer bent en niet in een verkapt dienstverband werkt.

Meer informatie?

Lijkt het werken als zelfstandige je ondanks alles toch een mooie uitdaging? Zorg dat je goed geïnformeerd bent. Duidelijke informatie vind je bijvoorbeeld op de website van beroepsvereniging NBvK.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!