Verloskundigen over bijzondere bevallingen: ‘De Amish-kinderen zongen rond het bevalbad’

Bijzondere-bevallingsverhalen-auto

Je leest het wel eens op de nieuwssites: vrouw bevallen langs de snelweg, in een lift of in het vliegtuig. Ik vroeg drie verloskundigen welke bevalling zij nooit meer zullen vergeten. Dat leverde mooie verhalen op: van een bevalling langs de weg tot die bij een Amish-familie.

Jacquelien

‘Het kindje floepte zo in haar handen’

De geboorte in haar eigen auto schiet verloskundige Jacquelien meteen te binnen. ‘Maaike moest in het ziekenhuis bevallen, omdat ze bij de eerste een flinke nabloeding had. Als alleenstaande moeder had ze een vriendin gevraagd om mee te gaan. Maaike belde dat ze weeën had en toen ik bij haar thuis kwam, had ze drie centimeter ontsluiting. Geen reden voor paniek, maar wel tijd om naar het ziekenhuis te gaan. De vriendin konden we niet bereiken, dus nam ik Maaike snel mee in mijn eigen auto. Het was maar tien minuutjes rijden.

Stoppen bij tankstation

In de auto braken de vliezen en werden de weeën al snel heel heftig. Ik stopte bij een tankstation en belde het ziekenhuis dat er een team klaar moest staan. We passeerden net de slagbomen, met de SEH-post in zicht toen Maaike riep: “De baby komt!”. Het kindje floepte zo in haar handen, ik hoefde er niet eens bij te helpen. Mijn auto moest ik wel professioneel laten reinigen en sindsdien heb ik leren bekleding en een plastic hoes voor dit soort noodgevallen!’

Marrianne

De Amerikaanse Amish-familie

Marrianne vindt het nog steeds bijzonder wat ze heeft meegemaakt. ‘We werden benaderd door een Amish-, of eigenlijk mennonieten-familie, die de wereld rondreist voor liefdadigheidsprojecten. Ze waren naar Nederland gekomen om onder begeleiding van een vroedvrouw thuis te kunnen bevallen, iets wat in hun gemeenschap ook gebruikelijk is. Het gezin verbleef met maar liefst negen kinderen in een zomerhuisje in ons dorp. Met een collega heb ik alles goed met moeder Stacey doorgesproken. We wisten dat het een bijzondere bevalling zou worden, maar waar we bij aanwezig zijn geweest, zullen we nooit meer vergeten.

Kinderen gewoon thuis

Er was een bad gehuurd voor de bevalling. Vroeg in de ochtend werden we gebeld en toen we aankwamen had Stacey al zeven centimeter ontsluiting. Stacey zat in het bad en de ruimte was gevuld met de geur van etherische oliën. Er hing een serene sfeer in huis. De kinderen werden een voor een wakker en waren gewoon in huis. Zoals afgesproken was haar oudste dochter, een meisje van zestien, bij de bevalling aanwezig. Amish vrouwen leren van elkaar hoe een bevalling verloopt. Het was prachtig om te zien hoe deze vrouw rustig en vol vertrouwen een kind baarde. Haar dochter ving het jongetje op en knipte de navelstreng door.

Lied

Wat daarna gebeurde was misschien nog wel het meest bijzonder. Alle kinderen verzamelden zich rond het bad, waarin hun moeder net was bevallen. Samen zongen ze een lied om God te danken voor het nieuwe leven dat hij geschonken had.’

Wil je deze bijzondere familie volgen, check dan ook eens hun website.

Ellen

‘De frituurpan stond te walmen’

Verloskundige Ellen twijfelt of ze zal vertellen over de bevalling op de keukentafel of die op de oude bank. ‘Het mooie van ons vak is dat je de ene dag in een villa aan het bed staat en de volgende dag bij mensen die heel weinig hebben. Ik werd gebeld door een cliënt bij wie de bevalling was begonnen. Toen ik bij Tamara aankwam, schrok ik wel even van de situatie. Geen vloerbedekking op de grond, veel rommel, een frituurpan die stond te walmen en een stel dat net ruzie had gehad. De reden dat ze wat laat had gebeld, zei ze.

Troep aan de kant

Tamara lag met flinke weeën op de bank en kon niet meer naar boven. Ik schoof snel de asbakken en blikjes Red Bull van de tafel, zette de frituurpan uit en pakte mijn spullen. Vol verbazing constateerde ik dat het hoofdje er al uit was en voor ik het wist werd de baby geboren. Er lagen natuurlijk geen doeken klaar, dus griste ik snel een schone theedoek uit de keuken om het kindje af te drogen. We hebben er samen wel om kunnen lachen.’

De namen van de cliënten (m.u.v. Stacey) zijn gefingeerd.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!