140.000 Nederlanders wachten op een operatie: ‘Sommige mensen zijn al meer dan een jaar ziek’

operatiezaal

Door de coronacrisis is veel zorg uitgesteld. Daardoor wachten nog 140.000 Nederlanders op een operatie. Hoe dat weggewerkt moet worden? Veertien zorgorganisaties pleiten voor een plan en landelijke regie.

140.000. Zoveel Nederlanders wachten op een operatie. Het is een heel karwei om dit weg te werken. Helemaal met het hoge ziekteverzuim in de zorg. Bij het Amsterdam UMC is dat 12 procent, geeft chirurg Jaap Bonjer en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde aan. ‘Sommige mensen zijn al meer dan een jaar ziek. Alleen de acute zorg en zorg die binnen zes weken geleverd moet worden, kan soms nog beperkt doorgaan.’

Tijd voor actie. Vanuit veertien organisaties stuurt Jaap een brief naar de Federatie Medisch Specialisten, V&VN en de ministers van Medische Zorg en Volksgezondheid. ‘Er moet nu gehandeld worden. Er zijn meer dan genoeg specialisten, die kunnen allemaal helpen. Ook specialisten die het niet zo druk hebben, omdat hun patiënten onderaan staan qua urgentie’, legt Jaap uit tegen RTL Nieuws.

Niet alleen specialisten, ook geneeskundestudenten en personeel van zelfstandige klinieken kunnen hun steentje bijdragen. Honderdvijftig studenten hebben zich al opgegeven bij het Amsterdam UMC. Jaap vindt dat het plan centraal geregisseerd moet worden, om vervolgens regionale afspraken te maken. Zo denkt hij dat het al helpt om een half jaar lang op zaterdag te werken.

Bron: RTL Nieuws

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!