Een bijdrage leveren aan duurzaamheid in de zorg? Start een Green Team!

 Green Care Academy

In Nederland is de populariteit van duurzame zorg aan het groeien, en dat is niet zonder reden. Wist je dat bijna de helft van het afval in de ouderenzorg afkomstig is van incontinentiemateriaal? Jaarlijks wordt er in de zorg maar liefst 85 miljoen kilo aan incontinentiemateriaal geproduceerd. Maar hoe draag je bij aan duurzame zorg? Het antwoord: start een Green Team!

Duurzame zorg wordt een steeds populairder onderwerp in Nederland. En terecht, want er is zo veel te behalen! De zorg is namelijk verantwoordelijk voor 7% van de totale CO2-voetafdruk van Nederland. Dit is bijna evenveel als die van Tata Steel en de energiecentrale in de Eemshaven samen! En staat gelijk aan die van ruim een half miljoen huishoudens per jaar in Nederland. Op het moment dat er specifiek gekeken wordt naar de ouderenzorg, zit de grootste footprint in afvalstromen. Bijna de helft van het afval van de ouderenzorg bestaat uit incontinentiemateriaal. In totaal produceert de zorg per jaar 85 miljoen kilo incontinentiemateriaal.

Vanwege deze hoge voetafdruk is het van belang om met duurzaamheid bezig te zijn. Jij kunt hier je steentje bijdragen, maar hoe doe je dat?! Start een Green Team!

Wat is een Green Team?

Iedereen kan een Green Team starten! Of je nu werkzaam bent in een ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingstehuis, overal kan het! Een Green Team is een team van circa vier tot acht mensen die aan de slag willen met duurzaamheid. Zo simpel is het! In de ouderenzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg is er vaak één Green Team per organisatie, waarin vertegenwoordigers zitten uit de hele organisatie. Denk hierbij aan zorgmedewerkers, dagbestedingsmedewerkers, verpleegkundigen, medisch specialisten en medewerkers uit ondersteunende diensten zoals horeca, inkoop en huisvesting.

Wat doet een Green Team?

Een Green Team geeft bekendheid aan het onderwerp duurzaamheid op de afdeling en voert zelf ook projecten uit. Deze projecten hebben als doel de afdeling te verduurzamen en duurzaamheid een zichtbare plek te geven.

Ben jij geïnteresseerd hierin? Met deze vier tips maakt ook jouw Green Team een vliegende start!

Tip 1: inventariseer wie met jou een Green Team wil starten

Duurzaamheid is niet iets waar je aan moet werken, maar waar je aan wil werken! Verzamel een groep enthousiaste mensen om samen aan de slag te gaan. Het is fijn als dit een multidisciplinair team is, bestaande uit bijvoorbeeld vrijwilligers, mantelzorgers, verzorgenden, verpleegkundigen, onderzoekers en een leidinggevende. Plaats een oproep dat je een Green Team wilt starten en inventariseer wie er nog meer interesse heeft om deel te nemen.

Tip 2: Inventariseer de ideeën

Een verandering doorvoeren binnen de zorg is niet altijd even makkelijk. Maar dit wordt een stuk eenvoudiger als jouw oplossing een ergernis wegneemt binnen jouw afdeling. Houd samen een brainstorm om erachter te komen waar jullie ergernissen zitten en ga daarmee aan de slag. Zorg ervoor dat je deze ideeën op een centrale plek verzamelt en deel ze met jouw collega’s. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het ophangen van posters binnen het verzorgingstehuis of het maandelijks sturen van een mail naar het zorgpersoneel.

Tip 3: Focus op projecten

Als Green Team moet je keuzes maken. Je kunt niet met alles aan de slag gaan! Maak een afweging op basis van de verwachte impact (wat levert meer op qua duurzaamheid?), de haalbaarheid voor het Green Team (liggen jullie idee binnen de eigen invloedssfeer?) en de zichtbaarheid van een project. Vergroot je draagvlak voor het invoeren van een oplossing door ideeën te kiezen die bij veel mensen spelen. De focus van jouw Green Team hoeft niet te zijn om deze mensen te overtuigen, maar door duurzaamheid op een positieve manier te benaderen, zullen jouw collega’s die hier nog niet zo enthousiast over zijn vanzelf volgen.

Tip 4: Maak bekend dat je een Green Team bent gestart

Zorg voor veel zichtbaarheid en bekendheid van het Green Team. Doe dit vooral op een luchtige en leuke manier, zo krijg je de meeste mensen mee met de groene beweging. Denk bijvoorbeeld aan posters met duurzame tips, leuke duurzaamheidschallenges, educatie over bepaalde onderwerpen of nodig een gastspreker uit. Door bekendheid te creëren, weten jouw collega’s jullie te vinden als ze zelf een goed idee hebben en maak je ze ook nog eens enthousiast!

Dit waren de vier belangrijkste tips voor het starten van een Green Team. Hopelijk zijn jullie net zo enthousiast om een Green Team te starten en helpen deze tips jullie verder! Namens Green Care Academy wensen we jullie veel succes en plezier! Neem een kijkje op www.greencareacademy.nl voor veel (gratis) informatie over Green Teams.

Deze blog is geschreven door Nikki Streefkerk, zij werkt voor Green Care Academy, een start-up die zich sinds 2019 volledig richt op duurzame zorg.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!