Zo zeg je duidelijk (maar vriendelijk) 'nee'

Zo zeg je duidelijk maar vriendelijk nee

'We hebben een zieke, wie kan er invallen?' Als mijn leidinggevende die vraag stelde, staarde ik naar de punten van mijn schoenen en zei ik stamelend: 'Als het echt niet anders kan...' Inmiddels heb ik mezelf aangeleerd hoe ik nee kan zeggen. Deze drie tips kunnen jou wellicht ook helpen. 

Tip 1:

Klinkt als een open deur, maar zorg ervoor dat je echt rechtop staat, niet naar je handen of je schoenen staart, dus en de ander aankijkt. Praat duidelijk en ga niet zitten mompelen. Wat mij heel erg hielp om eerst even tegen mezelf te zeggen: ‘Ok, nu even sterk zijn en dan ben je straks blij.’

Tip 2: 

Waar ik vaak mee begin is zeggen dat ik de situatie van de ander begrijp: ‘Ik snap dat je een probleem hebt, nu er zieken zijn, dat is heel vervelend.’ Daarmee laat ik zien dat ik echt de slechtste niet ben én geef ik mezelf even de tijd om een goed argument te formuleren.

Tip 3:

Vervolgens benoem ik duidelijk dat ik de ander graag wil helpen, maar dat ik echt te moe ben om mijn werk nog goed te doen (en dat is na een nachtdienst vaak echt zo!). Maar als ik bijvoorbeeld een afspraak met een vriendin afzeg, zeg ik: ‘Ik vind het heel leuk om met je af te spreken, maar ik merk dat ik nu meer behoefte heb aan een avondje op de bank.' Zo houd ik de boodschap bij mezelf, kwets ik niemand en heb ik duidelijk mijn grenzen aangegeven.

Lees ook:

Uitdaging: complimenten ontvangen, hoe doe je dat?

Zó maak je je hoofd leeg na een zware werkdag

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!