Uitdaging: complimenten ontvangen, hoe doe je dat?

Compliment-ontvangen-hoe-doe-je-dat

Ik weet niet of het aan mijn opvoeding ligt of dat iedereen er last van heeft, maar oeh, waarom is het zo lastig om normáál op een compliment reageren? Deze tips helpen je om complimenten vol trots in ontvangst te nemen. 

‘Leuk jurkje, Floor!’ ‘Ja, die heb ik in de uitverkoop bij die en die gekocht, het kostte bijna niets, blablablabla.’ Door zo op complimenten te reageren, sprak ik het compliment eigenlijk tegen, of ik bagatelliseerde het zelfs: ‘Joh, het lag in de aanbiedingenbak van H&M’. Of: ‘Eigenlijk zit het net iets te strak, hoor!’ Heel raar, als je er over nadenkt.

Bescheidenheid ten top

Ergens zit het bij ons heel diep ingebakken dat je heel bescheiden moet zijn, dat je niet mag opscheppen of trots op jezelf mag zijn. Maar ik heb gemerkt dat ik er zélf veel blijer van word als ik bevestig wat de ander zegt. Dan komt het compliment namelijk veel meer binnen. Tegenwoordig zeg ik gewoon: ‘Ja mooi hè?' of: 'Dank je!’ en niemand die me raar aankijkt.

Dus hier een paar tips die je gewoon eens uit moet proberen bij het in ontvangst nemen van complimenten:

1. Antwoord kort  

Of je het er nou mee eens bent of niet, of je het nou zo voelt of niet, accepteer het compliment en zeg: 'Bedankt!' of 'Dank je'.

2. Glimlach

Ik weet dat het lastig is om de juiste reactie te vinden. Weet je echt niet meer? Zet dan een grote glimlach op zodat de andere persoon weet dat je het waardeert.

3. Geef niet meteen een compliment terug

Mensen hebben vaak de neiging om een compliment terug te geven, maar dat hoeft helemaal niet! En zeker niet als er een geforceerd 'Jouw haar zit ook best leuk, hoor' uit komt.

4. Ontvang het compliment

Niet alles is een meevaller of een mazzeltje, soms heb je er ook gewoon keihard aan gewerkt! Je zou kunnen zeggen: 'Bedankt, ik heb er echt super hard voor geleerd' of 'Bedankt, ik ben zo blij dat het gelukt is'.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!