Vlekken uit je witte uniform halen – Hoe doen zorgcollega’s dat?

Wit-uniform-vlekken-uithalen

Je bent vast niet de eerste zorgmedewerker die zich afvraagt hoe je een vlek uit je witte (of blauwe of roze of groene) pak haalt. Ook ik knoeide vorige week met een lekker tomatensoepje, van mijn buurvrouw. Meteen kwamen mijn collega’s met allerlei oma-weet-raad-achtige tips aanzetten:

1) Zout water

Je kunt je jasje in water met een zoutoplossing leggen (NaCl bij de hand? Haha) en een nachtje laten inweken. Dat heb ik gedaan en mijn jasje was na nog een keer wassen weer brandschoon. Soda werkt overigens ook.

2) Schimmelverwijderaars erop spuiten

Over het algemeen bijten schimmelverwijderaars wel erg uit. Ik heb ooit geprobeerd mijn favoriete boek ermee van schimmels te bevrijden. Het lukte, maar ik kon het niet meer lezen. Ook de letters waren weg. Dat zou natuurlijk ook kunnen gebeuren bij je jasje…

3) Met bleek wassen

Hetzelfde verhaal als met schimmelverwijderaars: je hebt kans dat met de vlekken ook het logo van je zorginstelling dan verdwenen is. Het is de vraag of je leidinggevende daar heel blij van wordt…

4) Dasty van de Wibra

Deze tip heb ik al vaker langs horen komen. Dasty heb je in allerlei soorten en maten: voor de wc, voor de ruiten, voor de afwas… De overeenkomst? Dasty is een ontvetter. Daarmee krijg je vast die mayonaise- of patatvlek er wel uit. En… Dasty heeft ook een speciale spray om vlekken te verwijderen.

5) Hello sunshine

De zon verbleekt kleuren. Daarom kun je een kledingstuk met vlekken best niet-binnenstebuiten in de zon hangen (en kledingstukken zonder vlekken wél binnenstebuiten). Na een middagje zonnebaden zijn de vlekken verdwenen.

6) Citroen erop

Met citroen kun je bijna alles: magnetrons schoonmaken, deodorant fabriceren én vlekken verwijderen. Bakpoeder is trouwens ook een top vlekkenverbleker. Aan bakpoeder schreef ik in dit artikel al eerder een ode.

7) Steradent

Gooi een steradent-tablet bij je wasmiddel in het vakje in de wasmachine. Een steradent-tablet bevat ook bleekmiddel, waardoor vlekken op witte kleding dus verdwijnen. Wederom: het kan ook het logo van je zorginstelling verwijderen.

8) Ossengalzeep

Ossen wát? Ja, je leest het goed. Dit is een mengsel van zeep en ossengal – afscheiding uit de galblaas en lever van ossen. Dit zure sap functioneert perfect als vlekkenverwijderaar. Ossengalzeep is meestal in een blok of stick verkrijgbaar.

9) Dreft afwasmiddel

Ideaal voor vetvlekken: Dreft kun je inwrijven op de vlek en een tijdje laten liggen, maar je kunt ook een paar druppeltjes toevoegen bij de wasbeurt. Wie weet, maakt het je uniform weer sneeuwwit.

10) Vooral niet doen: kookwas

Dé tip die ik kreeg: vooral niét eerst je jasje op 90 graden wassen. De vlekken ‘branden’ dan in de stof en dan gaan ze er niet meer uit.

Na het testen van tip nummer 1 was mijn jasje weer brandschoon. De andere tips heb ik zodoende niet geprobeerd. Jullie wel?

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Volg je mij al op Facebook, Instagram of Twitter? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier.