Review Museum Micropia: lekker zoenen en een afgebroken girafje bekijken

Micropia-museum-Microben
Foto: Micropia, Maarten van der Wal
Wat
Museum Micropia
Waar
Amsterdam, naast Artis
Entree
€15,- voor volwassenen

Na twee jaar museumhoppen met mijn jaarkaart dacht ik alle pareltjes wel afgevinkt te hebben. Maar nee. Een museum over micro-organismes (microben) klinkt natuurlijk niet heel spannend, maar Micropia in Amsterdam was echt super interessant. Hier lees je mijn review:   

Op mijn werk zijn de onzichtbare ‘beestjes en schimmels’ waar Micropia om draait natuurlijk all-over-the-place. Ik werk zo hygiënisch mogelijk, maar omdat je micro-organismen niet met het blote oog kunt zien, kan het geen kwaad om er iets meer over te leren. Op naar Micropia dus.

Wat er leeft op de handen van BN-ers

Met enige twijfel ging ik samen met mijn nichtje (7) en neefje (5) op pad. Want een museum over micro-organismen klinkt natuurlijk niet heel spannend. Dierentuin Artis was onze back-up; Micropia ligt er immers naast en hoort bij Artis. Bij binnenkomst maak je direct kennis met de kleurrijke, op kweek gezette handafdrukken van allerlei BN’ers. Enorm mooi gepresenteerd.

Leuk voor kinderen

Vanaf dat moment begon ik als een stuiterend kind mijn tour door het museum. Mijn neefje en nichtje stuiterden met me mee, want zij kregen een stempelkaart om alle dertig microben te verzamelen, verstopt tussen alle leerzame ‘doe-dingen’. Leer onderaan deze review hoe dit ‘stempelavontuur’ afliep. 

Kiss-o-meter-micropia-museum-artis

Even zoenend bacteriën uitwisselen

Gaaf aan Micropia is dat je veel kan doen. Je kunt zelf aan microscopen draaien en pantoffeldiertjes rond zien rennen. Ook leuk: elkaar zoenen en een inschatting krijgen van hoeveel bacteriën je aan elkaar hebt overgedragen. Erg indrukwekkend was het door microben afgebroken girafje, waarvan alleen de huid was overgebleven. Op een versneld afgespeelde video kon je zien hoe het dier van binnenuit door microben werd afgebroken. Klinkt vies, was het niet ?. 

Girafje Micropia Museum Artis
Foto: Micropia

Ruiken aan verrotte spaghetti

De benedenverdieping gaat vooral over de rotting en vergisting van voedsel. Je kan bijvoorbeeld op een knop drukken en de geur te ruiken krijgen van een bord spaghetti dat over de datum was. Tja, zelfs dát was vermakelijk.

Vermiste microob

Na twee uur Micropia waren we erdoor. Maar ja, mijn neefje had 29 i.p.v. dertig stempels verzameld. ‘Tante Floor, we MOETEN die laatste stempel vinden!’ Grr… Ik ben toch gezwicht, dus zijn we opnieuw het museum doorgesjeesd. Ruim een half uur en een glunderend koppie later hadden we de laatste stempel gevonden. Halleluja.

Kleurrijk en begrijpelijk

Micropia is geen museum met langdradige teksten en is voor iedereen begrijpelijk. Je wordt telkens verrast met praktische opstellingen, waar je zelf iets kan bekijken, ruiken of bedienen. En het is nog eens super mooi gepresenteerd ook. Door de gave belichting oogt alles prachtig kleurrijk.

Goede bacteriën

En natuurlijk is het museum ook hartstikke leerzaam. Op mijn werk probeer ik zoveel mogelijk ‘slechte’ bacteriën weg te poetsen, maar Micropia laat je er juist bij stil staan dat de meeste micro-organismen een positieve functie hebben, bijvoorbeeld in je darmen en op de huid. De diversiteit en kleurrijkheid van deze kleine helpertjes is enorm fascinerend.

Kortom: gaan met die banaan (maar wel met een verse banaan ?)!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!