Diëtist Sascha - Hooikoorts en... hatsjie! Voedselallergie?!

sascha-hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel (ofwel pollen) van grassen, planten of bomen. De meeste mensen denken dan meteen aan niezen, een verstopte neus, een loopneus of jeukende en tranende ogen. De klachten ontstaan als er stuifmeel in je ogen, neus, mond, keel of luchtpijp komt. Maar wist je dat je daardoor ook allergisch kunt reageren op eten? Dit wordt een kruisallergie genoemd. Diëtist Sascha legt uit. 

Soms krijg je met hooikoorts ook allergische reacties bij het eten van bepaalde voeding. Zo kan iemand met een allergie voor berkenpollen ook allergisch zijn voor appels, peren, kersen en hazelnoten. Dit is een kruisreactie. Dit komt waarschijnlijk doordat bepaalde allergenen in voeding en pollen aan elkaar verwant zijn. Meer lezen over kruisreacties en op welke soorten eten je kunt reageren met een pollenallergie? Dat doe je hier.

Kriebels

Hoe weet je nu of je last hebt van zo’n kruisreactie? Over het algemeen krijg je dan bij het eten van vers fruit of noten, jeuk in en rond je mond: je lippen, je gehemelte en je tong. Dat kan doortrekken naar de oren. Deze klachten verdwijnen vaak na een minuut of 20 vanzelf. Het wordt het Oraal Allergie Syndroom genoemd. Tot de berkenfamilie behoren de vroeg in het voorjaar bloeiende els, berk en hazelaar. Met name verse appel, peer, kers, nectarine, pruim en abrikoos, amandelen, walnoten en hazelnoten geven dan klachten.

Test

Wil je zeker weten of je hooikoorts hebt? Je kunt dit via de huisarts laten testen door middel van een bloedonderzoek. Als de hooikoorts is vastgesteld, kun je ervoor kiezen om antihistaminica te gebruiken. Dit is een medicijn dat gericht is op het onderdrukken van symptomen. De werking is gericht op het blokkeren van de werking van histamine. Dit is de stof die in een menselijk lichaam vrijkomt bij een allergische reactie.

Koken en bakken

Als je milde klachten krijgt van het eten van bepaalde soorten fruit en noten, dan kun je ervoor kiezen om deze te vermijden. Wat vaak ook helpt, is het verhitten. De meeste mensen hebben er dan geen last meer van. Zo kun je veel jeuk en zwelling in je mond krijgen van het eten van appels, maar appeltaart of appelcompote prima eten. En kun je verse kersen niet verdragen, maar wél als ze verwerkt zijn in kersenvlaai of kersenjam. Zo kun je met een twist toch je lievelingsfruit of noten blijven eten. Wel zo lekker en gezond!

Diëtist Sascha de Jong

Dit is Sascha:

Hallo, mijn naam is Sascha. Ik ben diëtist bij Careyn sinds 2004. Ik woon en werk in Utrecht, waar ik spreekuur heb in twee gezondheidscentra. Ik begeleid cliënten met onder andere overgewicht of obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, darmklachten, ondervoeding, COPD. In mijn ogen is de kracht van dieetbehandeling dat ieder mens door gezonder te eten en meer te bewegen zelf zijn/haar gezondheid kan beïnvloeden en verbeteren. Naast diëtist ben ik ook sportdiëtist. Sinds 2012 schrijf ik een blog over mijn werk en over alles wat ik zelf in het dagelijks leven tegenkom in relatie tot voeding, gedrag, gezondheid en beweging. Mijn blog is HIER te vinden. Ook schrijf ik voor Dieet Dit, Dieet Dat en Slimmer Zwanger. En nu dus ook voor FloorZorgt!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!