Zorgmedewerkers hebben een grondig herstel nodig: ‘We komen er niet met een paar weekjes vakantie’

vermoeide zorgmedewerker

Hoe gaat het met ons? Dat peilde Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Volgens de beroepsvereniging hebben wij als zorgmedewerkers een grondig herstel nodig, juist ook om operatie inhaalzorg goed te kunnen starten.

‘We komen er niet met een paar weekjes vakantie. Laat elke zorgverlener die er baat bij heeft meedenken over een persoonlijk herstelplan.’ Daar pleit Bianca Buurman, voorzitter van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland voor. Wij als zorgverleners hebben vijftien intensieve maanden achter de rug. Nu ervaren veel van ons fysieke en mentale klachten. Moeheid, slapeloze nachten en angstgevoelens. En dan staat ons nog operatie inhaalzorg te wachten. Volgens V&VN hebben wij, maar ook patiënten recht op uitgeruste, gemotiveerde zorgverleners. Dat is nu niet het geval, blijkt ook uit een enquête, uitgevoerd door V&VN en de Federatie Medisch Specialisten.

Zevenduizend zorgmedewerkers, onder andere verzorgenden, verpleegkundigen en artsen, vulden het in. 78% van hen heeft COVID-zorg geleverd. Door fysieke en mentale klachten viel 20% uit, en de helft van hen voor langere tijd. 60% heeft nog steeds last van één of meer klachten. Moeheid staat met 46% bovenaan, daarna komen slaapproblemen (24%), piekeren (22%), snel boos of geïrriteerd (20%) en concentratie- en geheugenproblemen (17%). Op basis van deze resultaten vindt Bianca het onrealistisch om dit jaar alle zorg in te halen. Zorgmedewerkers zijn geen slachtoffers, maar herstel is wel nodig. Nu is de kans op een burn-out of PTSS groot. Dat moet voorkomen worden.

‘Het is belangrijk dat zorgprofessionals weer bij het vuur van hun intrinsieke motivatie kunnen. Weer voldoening kunnen halen uit hun prachtige vak’, vertelt Peter Paul van Benthem, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten. Hoe zorgmedewerkers het beste kunnen herstellen? Dat verschilt per persoon. De meeste respondenten (43%) gaven aan een herstel in hun werk-privébalans nodig te hebben. Ook minder werkdruk door nieuwe collega’s, vakantie, een opleiding, andere taken en meer zeggenschap werden vaak genoemd. Dat herstel echt nodig is, blijkt wel uit de volgende cijfers. 23% van alle respondenten denkt erover na om te stoppen als zorgmedewerker, dat is 26% bij verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Zorgmedewerkers kregen tijdens de coronacrisis zeggenschap, vertrouwen en zelforganisatie. ‘Dat gaf een extra drive en saamhorigheid’, vertelt Peter Paul. Het is belangrijk om dit te behouden, om het werken in de zorg aantrekkelijker te maken. Maar nu eerst: rust.

Meer enquêteresultaten vind je hier.

Bron: Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!