'Werk-privé balans. Wat is dat eigenlijk?'

Liza-werk-privé balans

Een tijdje geleden plaatste Floor een poll op Facebook en Instagram. Want ja, ik ben inmiddels wel gestart met bloggen over hoe je makkelijker beter voor jezelf kunt zorgen als zorgverlener, maar vroeg me toch even af: waar heb jij als lezer van deze blogs eigenlijk behoefte aan? Een van de punten die duidelijk naar boven kwam was dat er onder de lezers veel behoefte is aan meer informatie over werk-privé balans. En dus neem ik je daar vandaag in deze blog in mee. Met als grootste vraag: wat is dat eigenlijk, werk-privé balans?

Werk-privé balans. Wat is dat eigenlijk?

Het is in mijn ogen een van de meest lastige vragen om te beantwoorden. Want alhoewel je plat gezien zou kunnen zeggen dat het er over gaat dat werk en privé in balans zijn, zegt dat in mijn ogen helemaal niets over hoe dat er dan in het dagelijks leven uit ziet. Daar waar de een prima functioneert op een fulltime baan, in combinatie met dagelijks 2 uur mantelzorg én een huishouden met 5 kinderen, raakt de ander al uitgeput bij een werkweek van 24 uur en de zorg voor één kind. En dus rees bij mij de vraag: wat wordt er eigenlijk verstaan onder werk-privé balans?

In de Richtlijn Werk-privé balans (2023) wordt er gesproken over “het proces waarbij aspecten van de werk- en thuissituatie elkaar wederzijds op een dusdanige manier beïnvloeden dat emoties, cognities en/of gedragingen opgedaan in het ene domein van invloed zijn op emoties, cognities en/of gedragingen in het andere domein.”

ChatGPT gaf echter weer een andere omschrijving: "Werk-privé balans, ook wel werk-leven balans genoemd, verwijst naar het evenwicht tussen de tijd en energie die je besteedt aan je werk en de tijd en energie die je besteedt aan andere aspecten van je leven, zoals familie, vrienden, hobby's, en persoonlijke ontspanning. Een goede werk-privé balans betekent dat je in staat bent om voldoende tijd en aandacht te besteden aan zowel je professionele verplichtingen als je persoonlijke leven, waardoor je stress vermindert, je welzijn verbetert en je prestaties op het werk mogelijk zelfs verbeteren. Het is belangrijk om een balans te vinden die voor jou werkt, omdat een teveel aan werk zonder voldoende ontspanning kan leiden tot burn-out, stress en problemen in je persoonlijke leven." - ChatGPT

Maar wat zegt dat dan eigenlijk, ‘wederzijdse beïnvloeding van emoties, cognities en/of gedragingen’ en ‘voldoende tijd en aandacht besteden aan zowel je professionele verplichtingen als je persoonlijke leven’? Wanneer besteed je daar dan voldoende aandacht aan? Is dat objectief te meten? Of is dat meer een subjectieve waarneming? En hoe ziet dat er dan eigenlijk uit?

Kortom: de antwoorden riepen in plaats van helderheid eigenlijk alleen nog maar meer vragen op. En tegelijkertijd is dat precies wat er vaak gebeurt wanneer ik hier met zorgverleners over spreek. En meteen ook het antwoord op wat maakt dat die balans tussen werk en privé niet in één antwoord te vangen is.

In mijn ogen is werk-privé balans namelijk iets heel persoonlijks. En bovendien kan het ook nog eens zo zijn dat omstandigheden die je op een bepaald moment in je leven als heel erg prettig (en dus: in balans) ervaart, op een ander moment voor jou helemaal niet meer zo fijn zijn.

Om dus meer balans te creëren tussen werk en privé is het, denk ik althans, dan ook heel belangrijk om – wanneer jij verlangt naar meer balans – allereerst voor jezelf te definiëren wat die balans voor jou precies betekent.

In mijn ogen gaat het creëren van een balans (op welk vlak dan ook) allereerst over het heel goed leren kennen van jezelf. Van het weten waar jij je lekker bij voelt en goed bij functioneert. Ben jij bijvoorbeeld iemand die heel goed functioneert op onregelmatige diensten, of voel jij je een stuk beter bij regelmatig werken? Houd jij juist van afwisseling, of heb je liever meer voorspelbaarheid? Kan je goed omgaan met veel prikkels, of heb je meer behoefte aan rust? En – heel belangrijk – waar haal jij energie en voldoening uit? Heb je het nodig om veel complimenten te krijgen, of krijg je juist veel energie van het maken van een praatje met iemand? (P.s. in deze podcast deel ik hierover nog veel meer tips met je)

Mocht je jezelf er dus in herkennen dat je graag meer balans zou willen ervaren tussen werk en privé, dan zou mijn uitnodiging zijn om niet te beginnen bij het praktisch kijken naar wat je kunt doen aan je werktijden, tijd nemen voor rust etc., maar om eerst jezelf dit soort vragen te stellen. Om vervolgens vanuit daar verder te gaan ontdekken welke stappen jij zou kunnen zetten om een balans te creëren die voor jou werkt!

Oh, en nu ik toch je aandacht heb: zou je hieronder eens willen reageren met wat werk-privé balans voor jou betekent? En welke vragen je daar over hebt? Dan neem ik die mee voor een volgende blog!

Liza

Dit is Liza:

Hi, ik ben Liza van der Veeken. Ik ben Geluksexpert voor zorgverleners en werk daarnaast een paar dagen per week als docent Verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Wat ik veel zie bij zorgverleners is dat ze heel goed zijn in het zorgen voor anderen, maar het best lastig vinden om goed voor zichzelf te zorgen. En daar wil ik heel graag bij helpen! Van grenzen stellen tot meer tijd nemen voor jezelf; middels mijn blogs, e-book en podcast hoop ik jou tips en inspiratie te geven om jezelf vaker op nummer #1 te zetten en goed voor jezelf te zorgen. Oh, en mocht je wat meer over mij en mijn verhaal willen weten, lees dan ook eens mijn boek, ‘Kind, ik hou (niet) van jou’. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!