'Hoe zorg je voor die balans tussen enerzijds je werk wél serieus nemen, maar anderzijds ook meer plezier hebben in je vak?'

Liza-fun

Hoe zou meer plezier hebben in je werk eruitzien? Wat betekent dit voor patiënten en teamwork? En hoe vind je die balans tussen serieus zijn en plezier hebben? Blogger Liza deelt in deze blog tips om het werkplezier te vergroten. Hoe ga jij meer plezier beleven aan je werk?

Tijd voor fun! Over waarom je als zorgverlener veel meer lol mag maken.

We zijn er in de zorg vaak maar al te goed in om ons vak heel serieus te nemen. En terecht. Als zorgverlener sta je tenslotte dag in, dag uit klaar voor je patiënten en cliënten. En zeg nu zelf: als patiënt wil je niet iemand langs je bed die er met de pet naar gooit. Toch heeft die serieuze ondertoon ook een keerzijde. Het ziekteverzuim in de zorg is hoog en de werkdruk soms nog hoger. Medewerkers voelen zich ondergewaardeerd, raken uitgeput en verliezen het plezier in hun werk. En dat terwijl veel zorgverleners juist ooit in de zorg zijn gaan werken omdat ze het vak zo leuk vonden. Kortom: de hoogste tijd om daar wat aan te doen!

Afgelopen week las ik een stuk uit het boek ‘Eindeloos Geluk’ van Gabrielle Bernstein en ineens viel mijn oog op één zin: “Vanaf het moment dat ik besloot om mijn succes af te laten hangen van hoeveel plezier ik had veranderde alles”. En die zin zette me aan het denken.

Want wat zou het betekenen voor ons als zorgverleners als we dat motto zelf ook meer na zouden gaan leven? Als we onszelf en ons werk eens iets minder serieus zouden nemen en meer plezier zouden gaan maken? Als we meer lol zouden hebben?

Wat zou dat dan betekenen voor onze patiënten? Voor hoe we samen werken als team?

Wat zou dat betekenen voor de tekorten in de zorg? Voor het ziekteverzuim?

Hoe anders zouden we met elkaar communiceren als we meer lol zouden hebben? Hoeveel meer werkplezier zouden we ervaren? Hoeveel meer energie zouden we hebben?

Ik durf te wedden dat juist door wat meer lol te trappen en het allemaal iets minder serieus te nemen, dat we daar allemaal beter van worden. Dat we met meer plezier naar ons werk gaan, ons fitter en vitaler voelen én het de samenwerking met de patiënt én met elkaar alleen maar verder versterkt.

Maar ja, vraag jij je mogelijk af, hoe doe je dat dan? Hoe zorg je voor die balans tussen enerzijds je werk wél serieus nemen, maar anderzijds ook meer plezier hebben in je vak?

  1. Gebruik humor. Oké, het ligt misschien wat voor de hand, maar toch wordt dit heel vaak overgeslagen of vergeten. En dat terwijl humor soms (letterlijk) het beste medicijn is. Het inzetten van humor haalt direct de zwaarte van een situatie af, verlicht stress en zorgt voor verbinding. Dus maak eens een grapje om de spanning te doorbreken of haal eens een lolletje uit met elkaar. Je zult zien dat je dag er een stuk leuker van wordt!
  2. Deel positieve ervaringen met collega’s. Heel vaak staan we tijdens pauzemomenten, (team)overleggen, intervisies of casuïstiek uitgebreid stil bij dat wat er niet goed gaat. Maar wat nu als je eens (uitgebreid) de tijd neemt om stil te staan bij al die dingen die wél goed gaan? Bevraag elkaar eens aan het eind van een dag op waar je trots op bent. Of reflecteer op situaties die een glimlach op je gezicht hebben getoverd en merk op hoe anders je vervolgens naar huis gaat.
  3. Maak tijd vrij in je agenda voor ontspanning en plezier. Een van de meest voorkomende valkuilen van zorgverleners is om altijd eerst te zorgen voor anderen, en dan pas voor zichzelf. Daarom de tip: draai het eens een keertje om. Creëer bewust tijd in je agenda voor jezelf en ga dan ook echt iets doen waar je blij van wordt. En nee, niet iets wat je partner / je kinderen / je vrienden leuk zouden vinden, maar echt iets waar JIJ gelukkig van wordt.

En mocht je het leuk vinden om hier wat meer in te duiken, luister dan eens deze podcast. Daarin deel ik nog veel meer tips met je over hoe jij meer plezier kunt hebben!

Liza

Dit is Liza:

Hi, ik ben Liza van der Veeken. Ik ben Geluksexpert voor zorgverleners en werk daarnaast een paar dagen per week als docent Verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Wat ik veel zie bij zorgverleners is dat ze heel goed zijn in het zorgen voor anderen, maar het best lastig vinden om goed voor zichzelf te zorgen. En daar wil ik heel graag bij helpen! Van grenzen stellen tot meer tijd nemen voor jezelf; middels mijn blogs, e-book en podcast hoop ik jou tips en inspiratie te geven om jezelf vaker op nummer #1 te zetten en goed voor jezelf te zorgen. Oh, en mocht je wat meer over mij en mijn verhaal willen weten, lees dan ook eens mijn boek, ‘Kind, ik hou (niet) van jou’. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!