We maken ons zorgen over het coronavirus, meldt het RIVM

persoon met mondkapje

Wat mij opvalt, is dat steeds meer mensen verwachten besmet te raken. Anderhalve maand geleden was dit 10%, nu 18%. Ook maken vijf op de tien mensen zich zorgen en voelen drie op de tien mensen zich bang en gestrest.

Zo voelden we ons ook in april dit jaar. Dat blijkt uit een enquête van het RIVM onder 48.000 mensen. Het RIVM nam de enquête begin oktober af, voor de extra maatregelen van vorige week. Het draagvlak voor de coronamaatregelen neemt toe. Meer dan 90% van de deelnemers steunt de 1.5 meter richtlijn en het vermijden van drukke plaatsen.

Thuisblijven bij klachten blijkt lastig. Acht op de tien deelnemers staan achter deze coronamaatregel, maar bij milde klachten blijven zeven op de tien deelnemers niet thuis. Ook als de coronatest positief is, blijven maar acht op de tien deelnemers in quarantaine. Als een huisgenoot besmet is, verlaten vier op de tien deelnemers toch regelmatig hun huis. De helft van de ondervraagden blijft thuis wanneer de GGD dat vraagt in het kader van het bron- en contactonderzoek.

Of de overheid haar best doet? 84% van de deelnemers denkt van wel. Toch daalt het vertrouwen in de aanpak van het virus. Maar 57% van de deelnemers vindt de uitleg bij besluiten duidelijk. Dit was 79% eerder dit jaar. Ruim de helft van de deelnemers vindt sommige maatregelen ook onlogisch. Dit geldt voor de maatregelen van voor 13 oktober.

Bron: RIVM

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (shop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin

Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!