Wat kan je doen als je met tegenzin naar je werk gaat?

Zorgshifters-werkplezier

Er lijkt steeds meer van je gevraagd te worden als je werkt in de zorg. Je wilt goede zorg leveren, maar corona, een hoge werkdruk, lange dagen maken en te weinig personeel hebben impact op jou. Misschien merk je zelfs wel dat je met tegenzin naar je werk gaat. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Hiervoor heb je toch niet voor werken in de zorg gekozen? In deze blog delen Jim en Heleen van Zorgshifters een aantal tips over wat jij kan doen als je met tegenzin naar je werk gaat.

Je mag tegenzin ervaren

Als je tegenzin krijgt of hebt, kan dat heel gezond zijn. ‘Tegenzin’ kan namelijk aangeven dat je dingen doet of dat er dingen gebeuren die niet (meer) bij je passen. Zo kan bijvoorbeeld de situatie of sfeer op je werk veranderd zijn. Of je bent zelf als persoon gegroeid of veranderd. Probeer eens om te onderzoeken waar je tegenzin werkelijk vandaan komt. Zonder daarbij over het antwoord te oordelen of meteen conclusies te trekken. Wat zou jouw tegenzin je kunnen vertellen over wat je niet meer wilt? Kijk vervolgens ook of je tegenzin je ook indirect kan vertellen wat je misschien wel wilt.

Laat je tegenzin niet uitgroeien tot iets groters

Tegenzin hebben kan nuttig zijn en je informatie geven over wat je wel en niet wilt. Maar als je tegenzin te lang duurt en je kan jezelf of je omgeving niet veranderen, dan kan je tegenzin zich blijven ophopen en zelfs groter en groter worden. Je kunt dit merken aan dat de spanning in je lichaam ophoopt. Dat je spreekwoordelijke emmertje makkelijk overloopt of dat je een kort lontje krijgt. Misschien merk je wel dat je veel nadenkt over een andere functie of dat je zelfs de zorg wilt verlaten.

Je bent natuurlijk helemaal vrij om te kiezen wat jij wilt. Maar voordat je een besluit maakt, bespreek eerst je tegenzin met je collega’s, je leidinggevende en eventueel andere mensen om je heen. Door bespreekbaar te maken waar je mee zit, krijg je vaak de beste inzichten die je kunnen helpen en kunnen verrassende oplossingen ontstaan. Mocht je tegenzin toch tot een bepaalde keuze leiden, dan wordt het door het bespreken een weloverwogen beslissing.

Wat je kan doen als je met tegenzin naar je werk gaat

Je kunt onderstaande tips ook als een stappenplan zien. Een soort van oefening die je helderheid geeft omdat jij je tegenzin gaat onderzoeken om er daarna iets aan te kunnen veranderen.

1. Check eerst bij jezelf: Vind ik het werk niet leuk wat ik moet doen of vind ik hoe het gaat niet leuk?

Er is een groot verschil tussen je werk niet leuk vinden en hoe het gaat op je werk niet leuk vinden. Vind je het werk niet leuk wat je moet doen? De handelingen die je moet uitvoeren en de inhoud van je werkzaamheden? Of vind je hoe het gaat niet leuk? Door een verandering in sfeer, van collega’s of door omstandigheden?

2. Schrijf op waar je je aan irriteert, wat je veel energie kost, waar je enorm tegenop ziet.

Dit kunnen situaties zijn, bepaalde casussen, patiënten, cliënten zelfs of collega’s. Het kan ook te maken hebben met de werksfeer, hoe dingen wel of niet geregeld zijn, voorzieningen op je werk, of bijvoorbeeld niet voldoende waardering en erkenning krijgen. Schrijf eens in steekwoorden op wat dit is. Dit kunnen twee of drie dingen zijn, maar misschien zijn het er wel twintig. Dat maakt niet uit. Als je ze maar allemaal opschrijft.

3. Onderzoek welke factoren je echt belangrijk vindt en of je er op invloed hebt.

Op welke factoren heb je invloed? Schrijf bij alle onderwerpen die je hebt opgeschreven of je er invloed op hebt en of je het echt belangrijk vindt. Alleen wanneer je op beide JA hebt geantwoord, is het je energie en tijd waard om aandacht aan te besteden. Of dit grote of kleine dingen zijn, maakt niet uit. Het gaat erom dat je jezelf aanleert te focussen op hetgeen je wilt en kunt veranderen.

 

4. Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren.

Besteed aandacht aan de onderwerpen waar je wel invloed op hebt en die je belangrijk vindt. Laat de andere onderwerpen even met rust (tenzij ze echt heel heftig of intens zijn en andere acties van je vragen). Je zult merken door bezig te zijn met wat je kunt veranderen, dat dit al voor opluchting en ruimte zorgt. Wees je er ook bewust van dat je dit niet altijd alleen hoeft te doen. Durf te vragen! Als je er zelf niet uitkomt, wie zou je hier dan bij kunnen helpen?

5. Krachten bundelen

Het helpt enorm om te bespreken met je collega’s of teamleider wanneer je met tegenzin naar je werk gaat. Je vindt mogelijk herkenning en erkenning. Let er wel op dat je niet in de verleiding stapt om een klaag groepje op te richten. Daarentegen kun je juist elkaars krachten bundelen door mee te denken met elkaar in oplossingen, elkaar te helpen, stimuleren en te motiveren wanneer er moed of hulp nodig is om iets te veranderen. Soms kan iets in je eentje veranderen kan veel tijd en energie kosten, maar wanneer je het samen doet kan het een stuk makkelijker en lichter worden!

Wil jij ook leren hoe jouw motivatie en werkplezier toeneemt?

Hoe fijn is het om energie te krijgen van je werk en handvatten te hebben om je werk (nog) leuker te maken! Dat zorgt er namelijk voor dat je je werk in de zorg met en hart ziel kan blijven doen. Jim en Heleen van Zorgshifters kunnen je daarbij helpen!

Met de geaccrediteerde Zorgshifters online training leren ze je alles over hoe jij als zorgprofessional goed voor jezelf zorgt en hoe je in balans komt en blijft. Daardoor voel je je energiek, ontspannen en blij. Je leert over plezier in je werk, lichaamsbewustzijn, mindset, bewust keuzes maken, je energie verdelen, bij jezelf blijven, je grenzen aangeven (zonder dat je jezelf tekort doet of de ander voorbij loopt) en hoe jij je werkdag loslaat en lekker ontspant.

Voor jou als Floorzorgt-lezer hebben ze een speciale aanbieding. Je krijgt de geaccrediteerde Zorgshifters online training, het Zorgplan werkboek, 3 live webinars en een besloten community met andere gemotiveerde zorgprofessionals voor een aantrekkelijke prijs. Gebruik hiervoor de kortingscode FLOORZORGT bij je bestelling. Klik hier voor meer info!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!