'Wat gemaakt heeft wie iemand nu is, zegt zoveel over de manier waarop iemand mag sterven'

Anne-dood

Wat doet de dood met mij? Dit is een vraag die bij woonbegeleider Anne naar boven kwam nadat iemand haar de vraag stelde of de dood haar intrigeerde. Ze vertelt erover in deze blog. 

DOOD OF LEVEN?

Er werd me gevraagd door iemand of de dood me intrigeert. Ik vroeg waarom ze dat dacht. Ze las wat verhalen/blogs van me. 'Je werkt in een hospice, dat doe je niet maar zo, Anne!' Ik dacht over haar vraag na: wat doet de dood met mij?

We kwamen aan de praat en het was zo een cadeautje, ons gesprek!

Religie, levensvragen, hoe we zijn opgevoed, wat dat met ons heeft gedaan, hoe we nu in het leven staan.

Veel herkenbaarheid van beide kanten wat opvoeding betreft, maar we zijn er zo verschillend mee om gegaan door alles wat we hebben meegemaakt, hoe we onszelf ontwikkeld hebben.

We kwamen erachter dat we dezelfde opvoeding genoten, de een wat strakker opgevoed dan de ander. De een meegenomen naar een wat strengere kerk dan de ander.

Op zondag mochten we geen geld uitgeven, er werden geen ijsjes gekocht. Gingen we geen dagjes uit, maar twee keer per dag naar de kerk. De een zondagsschool, de ander catechisatie.

We spraken over wat het met ons gedaan heeft, wat we geleerd hebben, wat ons pijn heeft gedaan, hoe staan we nu in het leven.

De een heeft echt afstand gedaan van de kerk, de ander gaat wanneer de behoefte er is en haalt er kracht uit, uit de woorden, of uit de muziek.

Hoe nemen we dit mee in ons werk? Draag je dat uit, waar je nu staat? Ik denk het wel.

Onbewust vaak. Ik weet nog goed dat ik een man verzorgde in zijn laatste levensfase en dat hij aan me vroeg of ik wel eens naar de kerk ging. IK beaamde dit en vroeg waarom hij dat dacht, hij antwoordde: 'Ik ga dood, Anne, en ik voel aan jou dat dit niet erg hoeft te zijn, jij hebt iets bij je, of over je, anders dan een ander.'

Wow, wat een compliment.

Om op de beginvraag terug te komen, de dood houdt me zeker wel bezig, maar het mooie aan het werken in een hospice is dat er ook gekeken wordt naar wat er nog kan, voordat de dood haar intrede doet, voordat iemand het leven loslaat.

Hoe mooi is het dat in de tijd ervoor, ik mag meelopen in een stukje van een leven, intiem en intensief, en dat in die tijd gekeken mag worden naar de mooie dingen van het leven. Dat men durft te vertellen wat het leven gebracht heeft, welke pijnen er zijn geweest, welke mooie, liefdevolle momenten er zijn geweest. Wat men heeft meegemaakt, gereisd heeft, van welke kleine en grote dingen iemand genoten heeft.

Wat gemaakt heeft wie iemand nu is, zegt zoveel over de manier waarop iemand mag sterven.

Hoe dankbaar ben ik dat ik soms iemand blij mag maken met wat lekkers te eten, met wat muziek opzetten, even bij iemand op de rand van het bed mogen zitten om te luisteren, een knuffel te mogen ontvangen, een hand vast te houden, samen te mogen huilen.

De dood? Daar denk ik vaak over na, ik ben niet bang voor de dood omdat ik echt denk dat er na dit aardse leven iets mooiers op me wacht. Mijn motto: Vier het leven om je heen!

Ik hoorde een refrein van een liedje, DAT raakte me:

Leef met volle teugen, durf te leven met de dag.

Glimlach elke morgen, er is iets moois dat op je wacht!

Anne

Dit is Anne:

Hoi, ik ben Anne, ik heb 25 jaar in de ouderenzorg/verpleeghuis zorg gewerkt. Daar ben ik begonnen met blogs schrijven. Emotionele, verdrietige, maar ook heel veel waardevolle momenten schreef ik van me af, omdat het me raakte en ik hier iets mee moest van mezelf, om te zorgen dat ik er zelf geen last van kreeg. Dit omdat ik me vaak alleen voelde als het ging om zorgen verlenen in de laatste levensfase.

Sinds een aantal jaar ben ik werkzaam in het hospice, voor mij de 'kers op de taart' wat zorg betreft. Belangrijk is kwaliteit van leven, de mens achter de ziekte zien en in kunnen spelen op waar de behoefte ligt. Dit kan zijn van een lekkere kroket tot een dagje uit met de Wensambulance. Dit doe ik samen met  een prachtig team.

Humor, kritisch kijken, empathie, makkelijk contact leggen en goed kunnen luisteren zijn eigenschappen die bij mij horen en waarvan ik het belangrijk vindt om mijn werk ook vol te kunnen houden. Ook deel ik mijn ervaringen om mensen te laten lezen en mee te nemen in onze mooie kant van het vak.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!