Waarom veroorzaakt agnosie zoveel verwarring bij mensen met dementie?

mariët-agnosie

Hoe kan het dan mensen met dementie niet snappen waar het geluid van een deurbel vandaan komt? In dit artikel legt blogger Mariët uit wat agnosie is en welke verschillende vormen hiervan bestaan. 

In dit artikel bespreek ik het derde kenmerk van dementie dat regelmatig voorkomt; agnosie. Net als de andere aandoening wordt agnosie in de meeste gevallen veroorzaakt door een niet-aangeboren hersenletsel (er bestaat ook een aangeboren vorm van agnosie zonder hersenletsel).

Mensen die agnosie hebben, kunnen de zintuigen, horen, zien, voelen, ruiken en proeven, goed gebruiken, maar kunnen bijvoorbeeld voorwerpen, vormen, kleuren, gezichten, teksten en muziek niet meer herkennen en/of plaatsen op basis van de zintuigen. Ze kunnen zich dingen niet herinneren (ervan overtuigd zijn iemand of iets nog nooit te hebben gezien, de herinnering is weg) of associëren met iets anders.

Er zijn verschillende vormen van agnosie die ook weer hun eigen kenmerken hebben. Meestal zijn er problemen met één zintuig. Je kunt bijvoorbeeld een geluid niet meer plaatsen en herkennen, terwijl het zicht niet is aangetast. Of andersom.

Visuele (zicht) agnosie en auditieve agnosie (gehoor) komen het vaakst voor. Wanneer er sprake is van auditieve agnosie kan er bijvoorbeeld een wekker aflopen, maar wordt het geluid niet herkend, waardoor iemand niet weet waar het geluid vandaan komt. Of dat iemand de deurbel hoort, maar niet begrijpt dat er iemand voor de deur staat.

Visuele agnosie wordt onderscheiden in twee verschillende vormen. Zo heb je apperceptieve agnosie, bij deze vorm herken je voorwerpen en vormen niet. Je ziet bijvoorbeeld geen verschil tussen een rechthoek en een ovaal. Ook ontstaan er problemen bij het tekenen van simpele vormen, zoals een boom of een huis. De andere vorm van visuele agnosie is associatieve agnosie. Bij deze vorm herken je voorwerpen en vormen wel, maar weet je niet waarvoor ze gemaakt zijn en waar je ze voor kunt gebruiken. Je ziet bijvoorbeeld een toilet, maar weet niet voor wat en hoe je deze kunt gebruiken. Je ziet een hamer, weet ook dat het een hamer is, maar je hebt geen idee wat je er mee kunt doen.

Er bestaat ook een vorm van agnosie waarbij gezichten niet herkend worden. Zo kan iemand zichzelf in een spiegel zien, maar zichzelf niet herkennen. Deze persoon is er dan van overtuigd nog nooit iemand te hebben gezien. Dit wordt veroorzaakt door hersenbeschadiging in het gebied dat verantwoordelijk is voor het verwerken van gezichten. Deze vorm van agnosie wordt verworven prosopagnosie genoemd, agnosie vanaf de geboorte wordt prosopagnosie genoemd, zonder het woord verworven.

Agnosie kan ook gevaarlijk zijn wanneer bijvoorbeeld een borrelende pan met water niet herkend wordt als iets dat heet is, of een kom hete koffie aangeboden krijgen en deze niet herkennen als heet. Dit kan pijn en brandwonden veroorzaken.

Het is een lastige aandoening, vooral als die in combinatie met apraxie en afasie voorkomt. Dit heeft een groot effect op het dagelijks functioneren van mensen met dementie en hun omgeving.

blogger-Mariët

Dit is Mariët:

Hallo allemaal, mijn naam is Mariët de Landmeter-Moerdijk. Ik ben een echte Zeeuwse. Geboren (in 1982) en getogen in het dorpje Borssele en vanaf 2002 woonachtig in Goes. Ik ben getrouwd en heb twee fijne kinderen. In 2001 heb ik mijn Verzorgende IG diploma gehaald. Sindsdien werk ik in de ouderenzorg waarvan zo’n 15 jaar op woningen voor mensen met dementie. Sinds februari 2018 werk ik bij de SVRZ in de Kraayert in Lewedorp in een kleinschalige woning voor 7 mensen met dementie. Sinds november 2019 ben ik gediplomeerd GVP-er (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). Dat is een soort specialisatie in dementie zorg. Met name belevingsgerichte zorg. Een verdieping in ziektebeelden en aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. Het werk doe ik met veel passie en plezier en omdat mijn omgang met mensen die dementie hebben het mooiste is wat er in mijn ogen bestaat, wil ik met het schrijven van verhalen/uitspraken/gedichten op mijn website en Facebookpagina (Mariët op zorgavontuur) ook anderen warm maken voor een baan in de zorg. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!