Blogger Mariët - Zuinigheid met vlijt, bouwt huizen als kastelen

Mariët-zuinig

Blogger Mariët vertelt vandaag over een mevrouw die wel raad wist met geld sparen en zuinig leven. Ze is helaas drie jaar geleden overleden. Door de hoge energie/gasprijzen en de duurder wordende boodschappen, moet Mariët de laatste tijd veel aan haar denken.

Dit jaar zou ze honderd jaar zijn geworden. Ze heeft dit op drie jaar na niet gehaald. Gelukkig maar, ze is overleden voor de coronacrisis, voor de uit de pan rijzende energie/gasprijzen en de duurder wordende boodschappen. Al wist ze wel raad met zuinig leven en bezuinigen. Dat is de reden dat ik de laatste tijd veel aan haar moet denken. Als er één is geweest die een sober en eenvoudig leven heeft geleid was zij het wel. Ze groeide op in een gezin waarbij beide ouders hard moesten werken om brood op de plank te krijgen voor hun gezin. 

Elke stuiver werd omgedraaid voordat hij uitgegeven werd, niets geen luxe en zeker geen verspilling van geld en eten bijvoorbeeld. Stromend water hadden ze eerst niet en later, toen het min of meer ‘verplicht’ werd, maakte haar vader een kraantje heel ver achter in de tuin in de schuur. Al dat nieuwerwetse gedoe, vond haar vader maar niets. Ze wasten zich in een teiltje. Douchen kenden ze niet en toen dit later wel bekend was, maakten ze er geen gebruik van. Want dat was nu toch eens een verspilling van water en van tijd. Dat was één van de redenen dat toen ze in het verpleeghuis woonde, niet wilde douchen. 

Centrale verwarming hadden ze niet en in de winter sliepen ze daarom met het hele gezin in de huiskamer bij de enige kachel die er in het huis was. Wanneer ze in het verpleeghuis haar kamer verliet, controleerde ze altijd of de verwarming niet nog aanstond, want als zij niet in de kamer was, was het verspilling van warmte. Lampen die de hele dag door aanstonden was haar een doorn in het oog. En een paar keer op een dag foeterde ze tegen de medewerkers dat die lampen uit moesten, of dat we ze te lang naar haar zin aan hadden gelaten. Daar had ze geen goed woord voor over. Dat was onbegrijpelijk voor haar. Toen ik haar op een dag vroeg of het ‘eraf’ kon om een pot koffie te zetten, zei ze: 'Ja, dat kan wel, want vanmorgen heb je de lampen uitgedaan!'

Als we aan het koken waren, vroeg ze vaak of het eten al gaar was. Je moet warm water bij de aardappelen doen vertelde ze dan, want dan koken ze sneller. Geld uitgeven aan een kapper of een pedicure had ze nooit gedaan. Make-up en sieraden waren haar vreemd, jezelf ‘oppronken’ noemde ze dat en dat was iets voor de koningin, niet voor haar. Daarom was ze altijd erg terughoudend wanneer de kapper voorstelde haar haren wat te knippen of wanneer de pedicure langs kwam, dat koste immers geld. Het gevolg was dat ze een haardos had die alle kanten uit piekte en die maar zeer zelden geknipt mocht worden. Maar dat maakte haar nu juist zo uniek en samen met haar karakteristiek voorkomen, levensstijl, haar dagelijks de hele dag door gebabbel en gemopper, was ze een markante persoonlijkheid waar je niet omheen kon. 

Vandaag de dag krijgen deze adviezen en wijze lessen van een bijna eeuwelinge een heel andere lading. Het lijkt erop dat door de hoge energie en gas kosten en steeds duurder wordende boodschappen er veel mensen dus moeten gaan leven als honderd jaar terug! Zij zou het gekund hebben, ze bleef haar hele leven vasthouden aan 'zuinigheid met vlijt, bouwt huizen als kastelen'. Dat kasteel heeft ze nooit gebouwd, ze was tevreden met haar kamertje in het verpleeghuis. 

Maar is het niet verschrikkelijk dat door alle hoge kosten zo’n kamertje in het verpleeghuis of een eigen woninkje mogelijk ook te duur wordt dat mensen het niet meer kunnen betalen? Dat ze geen zorg kunnen krijgen omdat het geld er niet voor is? Ik maak me er zorgen over, en hoop oprecht dat er heel snel een oplossing komt en niet pas over honderd jaar. 

blogger-Mariët

Dit is Mariët:

Hallo allemaal, mijn naam is Mariët de Landmeter-Moerdijk. Ik ben een echte Zeeuwse. Geboren (in 1982) en getogen in het dorpje Borssele en vanaf 2002 woonachtig in Goes. Ik ben getrouwd en heb twee fijne kinderen. In 2001 heb ik mijn Verzorgende IG diploma gehaald. Sindsdien werk ik in de ouderenzorg waarvan zo’n 15 jaar op woningen voor mensen met dementie. Sinds februari 2018 werk ik bij de SVRZ in de Kraayert in Lewedorp in een kleinschalige woning voor 7 mensen met dementie. Sinds november 2019 ben ik gediplomeerd GVP-er (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). Dat is een soort specialisatie in dementie zorg. Met name belevingsgerichte zorg. Een verdieping in ziektebeelden en aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. Het werk doe ik met veel passie en plezier en omdat mijn omgang met mensen die dementie hebben het mooiste is wat er in mijn ogen bestaat, wil ik met het schrijven van verhalen/uitspraken/gedichten op mijn website en Facebookpagina (Mariët op zorgavontuur) ook anderen warm maken voor een baan in de zorg. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!