Voor deze kwalen kan hormonale anticonceptie het verschil maken

anticonceptie-hormonen-pil-kwalen

De pil, de prikpil, het spiraaltje: steeds meer vrouwen vinden het regelrechte hormoonhorror. Maar voor anderen is hormonale anticonceptie juist een redding. Vandaag, op Wereld Anticonceptiedag, neem ik een duikje in de gezondheidsvoordelen.

Acné

Als niks werkt, kiezen dermatologen er soms voor om de anticonceptiepil voor te schrijven aan vrouwen met (ernstige) acné. De hormonen in de anticonceptiepil remmen de afgifte van het mannelijke geslachtshormoon androgeen. Dit kan acné verminderen.

Bloedarmoede

In Nederland is ijzergebreksanemie de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Vrouwen met hevig bloedverlies tijdens hun menstruatie kunnen hier last van krijgen. De anticonceptiepil, de prikpil, de Implanon, de vaginale ring, anticonceptiepleisters en de Mirena-spiraal verminderen het bloedverlies. Zo hebben ze een gunstig effect op bloedarmoede.

Endometriose

De anticonceptiepil kan bij vrouwen met endometriose enige verlichting geven. De hormonen in de pil zorgen er namelijk voor dat het baarmoederslijmvlies minder goed opbouwt. Ook krijgen endometriosehaarden minder kans om te groeien: dat geeft dus minder ontstekingsreacties. Vrouwen met endometriose moeten de pil vaak doorslikken, zonder stopweek.

Bekkenontstekingen

Ieder jaar overkomt het één op de duizend jonge vrouwen: ze krijgen een ontsteking aan het kleine bekken. Meestal gaat het om ontstoken eileiders, vaak gecombineerd met ontstekingen aan nabijgelegen weefsels als de baarmoederwand, blaas of het buikvlies. Doordat het baarmoederslijmvlies verandert bij gebruik van de anticonceptiepil, anticonceptiepleisters en de vaginale ring, hebben ontstekingen in het kleine bekken minder kans.

Tumoren

Eierstokkanker en baarmoederlichaam- of endometriumkanker komen minder vaak voor bij vrouwen die de anticonceptiepil hebben gebruikt. Ook wijst onderzoek uit dat goedaardige tumoren in de borst en de baarmoeder minder vaak voorkomen bij pilslikkers. Er lijkt tevens een beschermende werking te zijn op het ontstaan van darmkanker, maar het is nog onvoldoende duidelijk hoe dat precies komt.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!