Verpleegkundige Eva - 'Voor de tweede keer deze dag ging hij in slaap en nam zijn vrouw het pijnlijke afscheid'

Eva-afscheid nemen

Ik kon deze blog niet met droge ogen lezen. Vandaag vertelt verpleegkundige Eva over een manย die niet lang meer te leven heeft. Eva heeft hem de avond ervoor medicatie gegeven, maar de medicatie doet niet meer wat hij zou moeten doen. Meneer is wakker geworden en is angstig. 'Als ik de huiskamer in kom zie ik hem liggen in zijn bed, onrustig grijpt hij om zich heen en ik zie de paniek in zijn donkere en ingevallen ogen.'

๐™๐ž ๐›๐ž๐ฅ๐ญ ๐ข๐ง ๐ญ๐จ๐ญ๐š๐ฅ๐ž ๐ฉ๐š๐ง๐ข๐ž๐ค ๐จ๐ฉ: 'H๐ž๐ญ ๐ ๐š๐š๐ญ ๐ž๐œ๐ก๐ญ ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ฆ๐ž๐ž๐ซ ๐ง๐ฎ. ๐ˆ๐ค ๐ฐ๐ž๐ž๐ญ ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ฐ๐š๐ญ ๐ข๐ค ๐ฆ๐จ๐ž๐ญ ๐๐จ๐ž๐ง...โ€™

Snel kleed ik mij aan terwijl ik haar aan de telefoon houd om een poging te doen haar gerust te stellen. De paniek, wanhoop maar bovenal het verdriet komt in vlagen door mijn telefoon. Binnen een kwartier sta ik voor de deur terwijl ik snel een aantal dorpen door gekruist ben. Ik hang op als ik de auto uit stap.

Met de paniek op haar bleke en vermoeide gezicht doet ze open. Ze slaakt een diepe zucht: โ€˜Fijn dat je er bent, ik ben zo bangโ€™. Mijn hand leg ik op haar schouder en zeg: 'We gaan goed voor hem zorgen.'

Als ik de huiskamer in kom zie ik hem liggen in zijn bed, onrustig grijpt hij om zich heen en ik zie de paniek in zijn donkere en ingevallen ogen. Gisteravond liet ik hem rustig achter in een diepe slaap, maar de medicatie doet niet meer wat hij zou moeten doen. Zijn hand pak ik vast terwijl hij angstig verschillende verhalen verteld. Tegelijkertijd check ik alle lichamelijke mogelijkheden die dit kunnen veroorzaken.

Zijn vrouw komt achter mij staan. En deelt haar angsten en pijn. โ€˜Als hij dan toch moet gaan, laat het dan alsjeblieft rustig zijnโ€™, zegt ze terwijl haar ogen gevuld zijn met tranen. Hij komt omhoog uit zijn bed en zegt hard: โ€˜Precies!โ€™ En gaat weer terug liggen in zijn bed.

Na overleg met de ontzettend fijne en betrokken huisarts hoog ik de medicatie op. Waarbij ik hoop dat hij hier comfortabel van wordt. โ€˜Wil je nog even blijven?โ€™, vraagt zijn vrouw. Ik knik, omdat ik dit zeker al van plan was. En neem plaats op een stoel aan de eettafel.

Ze is naast hem in het veel te kleine bed gekropen en streelt zachtjes door zijn haar. Ze vertelt hem hoeveel ze van hem houdt. En hij probeert dat op zijn manier ook te doen. Hij ademt nog een keer diep in en hij valt in slaap.

Gevoelsmatig is het onomkeerbaar maar dat was het al even. Een traan van zijn vrouw valt op zijn gezicht. โ€˜Ik hou van jeโ€™, zegt ze terwijl ze zijn wang streelt. Hij was er nog wel, maar niet meer met volle bewustzijn. Voor de tweede keer deze dag ging hij in slaap en nam zijn vrouw het pijnlijke afscheid.

Na alle uitleg gegeven te hebben vervolg ik mijn weg naar huis of eigenlijk naar mijn bed. De situatie die ik net voor mij had laat mij niet onberoerd. Het kost mij moeite om weer in slaap te vallen maar na flink wat woelen mag het toch lukken.

Twee uur later gaat mijn telefoon, als ik mijn ogen open weet ik onbewust al wat er aan de hand is. Ik neem op en hoor zijn vrouw met een kalme en rustige stem: โ€˜Hij is er niet meerโ€™.

Binnen een kwartier sta ik weer voor de deur. Praten kan ze niet, ze is rustig maar volledig gebroken. Ze staat bij zijn bed en streelt hem door zijn haar. โ€˜Nu was het een definitief afscheid', zegt ze. Haar ogen nemen het stille lichaam nogmaals volledig in haar op. Terwijl de stilte weer valt. Een stilte die de leegte in haar hart symboliseert...

Eva-blogger

Dit is Eva:

Mijn naam is Eva, verpleegkundige, ondertussen ruim tienย jaar werkzaam in de zorg. Toen ik als 16-jarig meisje in de ouderenzorg begon, ben ik ook begonnen met schrijven. Dit deed ik vooral om alle heftige gebeurtenissen een plekje te geven. Sinds een jaartje of tweeย ben ik deze verhalen ook gaan delen op een pagina, genaamd: โ€˜De wereld door de ogen van een zusterโ€™. Ik ben werkzaam op de PG en in de specialistische thuiszorg. Door deze combi is mijn werk dan ook heel afwisselend en kom ik de meest uiteenlopende situaties tegen. Deze deel ik graag met jullie!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er รฉรฉn gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!