Verpleegkundige Anne: 'Voordat ik het apparaat gepakt had, zat meneer alweer op het toilet'

anne-plassen

Op urologie is het soms goochelen met katheters. Daar kan ook blogger Anne over meepraten. Laatst kreeg ze te maken met een bijzondere situatie. 

Een patiënt meldde zich op de afdeling vanwege het feit dat hij een dag na zijn operatie niet meer kon plassen. De uroloog belt: een katheter inbrengen, observeren en morgen weer naar huis. Easy peasy, nietwaar?

De patiënt komt net op de afdeling. Huppelend en met gekruiste benen snelt hij naar het toilet. Weer terug van het toilet, vertelt hij dolgelukkig en zichtbaar opgelucht dat hij geplast heeft. 'Zo, kan ik nu weer naar huis?', vraagt hij. Was het maar zo simpel. Ik zeg: 'Ik check even met de echo of u alles uitgeplast heeft.' Maar voordat ik het apparaat gepakt had, zat meneer alweer op het toilet. Oké, dus niet alles uitgeplast.

Meneer is terug. Hij dacht nu écht dat hij alles uitgeplast had. Maar helaas, er zat nog veel in... Veel te veel. 'Ik denk dat een stolsel de weg blokkeert, meneer. Dit kan nog een restje zijn van uw operatie. Ik moet helaas toch een katheter inbrengen.' Meneer zucht, maar gaat akkoord.

De eerste katheter kwam tot de helft, de tweede iets verder. Meneer bleef hevig puffen en was erg gespannen. Dit zijn van die momenten dat ik twijfel: wel of geen grapje om de spanning weg te nemen? Ik kijk naar de man en zijn vrouw en ik gok dat ze het kunnen hebben. Oké, ik ga het doen.

Ik zeg: 'Ja, het is wat... Zo'n katheter wegpuffen.' De man begint vreselijk te lachen en ontspant, zodat ik de katheter er verder in krijg. Zijn vrouw doet er nog een schepje bovenop: 'Ja, schat, nu lig jij eens de pijn weg te puffen in bed!' Er volgt nog meer gelach. Geweldig!

Maar helaas stagneert de katheter. Er volgen nog meer katheters, in allerlei soorten en maten. Ik krijg steeds een stukje stolsel mee als ik de katheters wissel, maar krijg het stolsel niet weg. Een poging van een collega helpt helaas ook niet. 'Sorry, meneer, ik moet de uroloog weer bellen om langs te komen.' Tijdens het telefoongesprek legde ik alvast spullen klaar.

Toen ik net weer opgehangen had, kwam meneer terug van het toilet met een gevulde urinaal, trots als een pauw. What the... Hoe kan dit?

Prima, nogmaals de blaas checken met de echo; nu was het acceptabel. Na overleg met de uroloog geen katheter meer, maar wel een nachtje observeren. De volgende dag mocht meneer naar huis. Het stolsel is waarschijnlijk uitgeplast, want alles verloopt weer zonder obstructies en puffen. De man is dankbaar voor de hulp en gaat huppelend naar huis; nu van blijdschap.

anne-blogger

Dit is Anne:

Ik ben Anne en ik ben verpleegkundige in het St Jansdal ziekenhuis in Gelderland. Ik werk op de afdeling chirurgie en zie daar verschillende specialismen, zoals gastro-enterale chirurgie, MDL, gynaecologie en urologie voorbijkomen. Ik houd van deze diversiteit, omdat je flink wat kennis in huis moet hebben en elke dag bijleert. Ooit begonnen als kok. Na de opleidingen Verzorgende IG en medewerker maatschappelijke zorg heb ik in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een interne opleiding tot verpleegkundige gedaan. Daar heb ik verschillende afdelingen gezien en ben ik afgestudeerd op de hematologie. In mijn vrije tijd ben ik druk met mijn gezellige tweeling, reis ik graag en heb ik samen met mijn man een liefde voor Texel.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!