Sonja blogt: ‘Pien (10) zet mij een confronterende spiegel voor’

Sonja-blogger-gezinsbegeleider-spiegel

Dat kinderen feilloos aanvoelen hoe je je voelt, blijkt uit deze openhartige blog van Sonja. Met een hoofd vol stress haalt ze de 10-jarige Pien van school. Die neemt haar onrust direct over. ‘Ik heb geen controle meer over de situatie en zie tegelijkertijd ook de onmacht in haar ogen.’

Vandaag werd ik weer even goed met mezelf geconfronteerd door de spiegel die Pien (10) mij voorzette.

Voordat ik bij Pien ging werken had ik afspraak na afspraak. Tussendoor kwamen er allerlei telefoontjes en whatsappjes binnen van mensen die allemaal iets van mij nodig hadden. Hierdoor ging ik met een onrustig en een beetje gestrest gevoel werken.

Ingewikkeld

Pien (10) heeft naast een verstandelijke beperking ook last van angsten en een hechtingsstoornis. Ook heeft ze kenmerken van een stoornis binnen het autistisch spectrum. Een gecompliceerd beeld dus, wat de begeleiding niet altijd makkelijk maakt.

Nabijheid

Sinds een tijdje zit Pien op een nieuwe school. Op zich gaat dat heel goed, maar het is nog erg wennen. Na schooltijd kan die onrust er nog wel eens uitkomen, waardoor ze veel nabijheid nodig heeft.

Vragenvuur

Ik haalde Pien van school en ze stelde gelijk veel vragen. ‘Wat gaan we doen?’ ‘Waar gaan we naartoe?’ Ik merkte dat mijn geduld niet zo groot was en dat ik redelijk kort was in mijn antwoorden. In de auto kon ze niet stilzitten. Ze wilde alles even aanraken of vasthouden.

Irritatie

Benoemen dat ik niet wilde dat ze dat deed en wat ik wél van haar verwachtte, hielp niet. Mijn onrustige en gestreste gevoel werd er niet minder op. Maar dat had ik op dat moment niet in de gaten. Ik vond het gewoon heel vervelend dat ze niet luisterde en raakte een beetje geïrriteerd.

Spanning

Thuis aangekomen liep de spanning tussen ons alleen maar op. Pien praatte hard en schreeuwde soms ook tussendoor. Omdat ik het gevoel had dat ik haar moest corrigeren en haar nabijheid moest bieden, zat ik veel te veel boven op haar.

Onmacht

Hierdoor werd het nog erger en op een gegeven moment werd Pien zelfs licht agressief. Ze spuugde richting mij en probeerde af en toe te stompen. Ik vond dat heel vervelend en voelde de onmacht in mezelf. Ik had geen controle meer over de situatie en zag tegelijkertijd ook haar onmacht in haar ogen.

Adem in, adem uit

Oké, dacht ik. Dit schiet niet op. Ik heb Pien even zelf iets laten doen en ben op de bank gaan zitten. Ik deed mijn ogen dicht ademde rustig in en uit. Langzaam kwam ik weer tot mezelf en voelde ik de rust wederkeren.

Knuffelen

En het leuke was dat Pien steeds dichter bij me kwam zitten. Op een gegeven moment kwam ze zelfs naast me liggen. Even sloot ze haar ogen en gaapte luidruchtig. We begonnen allebei te lachen en ik knuffelde haar, wat een heerlijk kind!

Positief einde

Dankbaar voor de spiegel die ze mij voorzette en de spanning die was doorbroken, hebben we de middag positief af kunnen sluiten.

Sonja-blogs-gezinsbegeleider-kinderen-beperking

Dit is Sonja:

Ik ben Sonja (35) en woon alleen in mijn gezellige appartementje in Noord-Brabant. Vijf jaar geleden begon ik voor mezelf als begeleider van gezinnen met kinderen met een beperking. Ik had nooit verwacht dat ik het zo leuk zou vinden dat ik het aan zou durven om dit fulltime te doen. Na het behalen van mijn SPW-diploma ben ik blijven hangen op een kinderwoongroep. In de jaren daarop heb ik op verschillende groepen gewerkt en zelfs kennisgemaakt het met het speciaal onderwijs, wat ik ook ontzettend leuk vind. Een tijd lang heb ik het werk binnen een instelling gecombineerd met mijn werk als zelfstandige, tot ik de overstap durfde te maken om helemaal voor mezelf te beginnen. Ik ben nog elke dag blij dat ik deze stap heb gezet. Ik werk met kinderen die vaak niet of nauwelijks kunnen praten en in mijn blogs wil ik hen graag een ‘stem’ geven.

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Volg je mij al op Facebook, Instagram of Twitter? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier.