Sonja blogt: ‘Er staat een paard in de gang’ - op pad met minipony’s in het verpleeghuis

blogger-sonja-miniponys-verpleeghuis-dementie

Wat gaaf: blogger Sonja mocht met twee minipony’s naar een verpleeghuis voor mensen met vergevorderde dementie. De reacties van de bewoners waren hartverwarmend. ‘Voor we het weten zingen we “Er staat een paard op de gang” met de bewoner.’

Ik wandel met een pony over de gang van een verpleeghuis. Nee, ik droom niet. En ben ook mijn verstand niet verloren. Ik loop écht met een pony door het verpleeghuis. Het zit zo:

Effect van dieren

Al een tijdje volgde ik de Facebook-pagina van zorgpony.nl, een organisatie die met minipony’s op bezoek gaat bij ouderen in zorginstellingen. Het bijzondere effect dat de dieren op de cliënten hebben vond ik elke keer weer bijzonder om te zien. Toen eigenaresse Anika in een oproep vroeg om hulp bij een van haar bezoeken, aarzelde ik dan ook geen seconde: ik meldde me gelijk aan.  

Spannend

Vandaag is het zover. We gaan naar een gesloten afdeling van een verpleeghuis, waar mensen verblijven die een vorm van dementie hebben in fase 3 en 4. We spreken af op de boerderij waar Anika samen met haar beestjes woont. Na een kennismaking, ook met de pony’s, laden we alles in en gaan we op weg. Onderweg leren we elkaar een beetje leren kennen, maar vertelt Anika vooral wat er van mij wordt verwacht en wat ik kan verwachten. Toch best spannend!

Pony op de gang

Het is zo bijzonder om met een pony de instelling binnen te lopen en over de gangen te wandelen! We gaan langs de woon- en slaapkamers. In de slaapkamers treffen we verschillende bewoners die in zichzelf zijn gekeerd. Bij de eerste blikken op de pony´s zie ik verschillende blikken in de ogen van de mensen. De één veert op, bij de ander zie je herkenning. Maar ik zie ook emotie of een bepaalde alertheid die daarvoor weg was.

zorgpony-verpleeghuis-pony-bezoek-ouderen
Foto's: zorgpony.nl

Mooi herinneringen

En niet alleen in de ogen of in de handen zie ik iets gebeuren. Sommige mensen gaan meer rechtop zitten of bewegen hun benen een beetje. Ze vertellen de prachtigste verhalen over de herinneringen die de pony´s oproepen. Niet alles is goed te verstaan of te begrijpen, maar ik merk dat het contact impact maakt en echt iets toevoegt.

Samen zingen

In een slaapkamer zit een man die gelijk opveert bij de komst van de pony´s. Hij komt naar buiten en begint te vertellen over zijn herinneringen. Voordat we het weten, staan we met hem en een aantal mensen van de verzorging te zingen: ´Er staat een paard in de gang, jaja een paard in de gang´. Er verschijnt een grote glimlach en de meneer gaat met een diepe zucht ontspannen op zijn rollator zitten. Wat een prachtige middag!

blogger-sonj

Dit is Sonja:

Ik ben Sonja (35) en woon alleen in mijn gezellige appartementje in Noord-Brabant. Vijf jaar geleden begon ik voor mezelf als begeleider van gezinnen met kinderen met een beperking. Ik had nooit verwacht dat ik het zo leuk zou vinden dat ik het aan zou durven om dit fulltime te doen. Na het behalen van mijn SPW-diploma ben ik blijven hangen op een kinderwoongroep. In de jaren daarop heb ik op verschillende groepen gewerkt en zelfs kennisgemaakt het met het speciaal onderwijs, wat ik ook ontzettend leuk vind. Een tijd lang heb ik het werk binnen een instelling gecombineerd met mijn werk als zelfstandige, tot ik de overstap durfde te maken om helemaal voor mezelf te beginnen. Ik ben nog elke dag blij dat ik deze stap heb gezet. Ik werk met kinderen die vaak niet of nauwelijks kunnen praten en in mijn blogs wil ik hen graag een ‘stem’ geven.

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Volg je mij al op Facebook, Instagram of Twitter? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier.